Meny Stäng

Varför har ”nyheter” så hög status?

Skrivet 14 maj 2022:

Och varför är nyheter så ofta spekulationer?

Det har ju hänt så otroligt mycket senaste tiden. Corona har fallit i glömska, men kriget i Ukraina upptar oss alla. För att inte tala om ett eventuellt medlemsskap i Nato! Nyheter i radio och teve har varit viktiga. Jag har också följt Oscarssons braskande nyheter på sociala medier. Väldigt ofta består nyheterna av spekulationer om vad som ska hända framöver. Förmodligen för att det är lättare att spekulera än att analysera!

Skrivet 5 november 2006:

Varför har nyheter så hög status?

Public service har ju diskuterats på sistone och radio och tv:s nyheter har hög status. Själv är jag så trött på nyheter att jag får sår i öronen (och ögonen). Samma nyheter i radion från morgon till kväll och SVTs båda kanaler har nyheter som många gånger är identiska. I SVT24 avbryts intressanta program för att samma Rapport som vevats tio gånger tidigare under dagen och kvällen. Självklart har jag lärt mig stänga av på knapparna för däremellan är det ibland intressanta nyhetsprogram.

Och vad är nyheter? – korta snuttar om politik, oroshärdar och olyckor och ett och annat fokuserat ämne i taget – fågelinfluensa, oväder eller dylikt. De intressantaste nyheterna hörs och ses ofta i vetenskapliga program och kulturprogram, men de kallas inte ”nyheter” – då är det vetenskapsnytt eller kulturnyheter.

Sänd gärna ”nyheter” – men inte så ofta och gärna lite mer genomarbetat. Nu är nyhetsprogrammen mer en tom tunna som skarmlar påträngande gång på gång på gång. Vem definierar vad som är en verklig nyhet?
Andra bloggar om:

4 kommentarer

 1. Anonym

  Sitter just och funderar över detta med nyheter. Jag gjorde en sökning på nätet och hamnade här.
  Man kan ju fråga sig varför nyheterna endast tar upp krig och olyckor, och då alltid bara precis så många krig, konflikter och olyckor som ryms inom programtiden. Resten av värdsligt elände får vänta på att rapporteras tills nästa dag eller inte alls.
  Man sitter bara passivt i soffan och glor på detta. Till vilken nytta? Det händer ju aldrig att man får några tips på hur vi tillsammans kan lösa något. Vad jag som enskild individ kan bidra med eller om det finns någon organisation som man kan stödja.
  Jag är så trött på att vara passiv olyckskonsument, jag vill ha redskap för att göra världen bättre. Om så bara litegrann. Jag tror jag ska nyhetsvägra 2007!

 2. Anonym

  Jag är också djäkligt trött på dessa ”nyheter” som pumpas ut i radio och tv varenda dag. Hjälper dessa nyheter om krig, mord, misshandel osv. osv. oss verkligen?? Jag vill ha glada nyheter. Folk som gjort något bra, positiv utveckling och sånt som är roligt att läsa om.

  Vill folk verkligen höra om hur många som har dödats i krig, blivit nerslagna på stan?

  För övrigt är jag förbannat trött på denna kändisdyrkan medierna har.

 3. evaatlebjarnestam

  Jag kom att tänka på Hans Rosling, som så uttrycksfullt faktiskt visar på att utvecklingen inom vissa områden faktiskt gått framåt. Men en långsam positiv utveckling passar inte in i nyheterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *