Meny Stäng

Ordens betydelse – äldreomsorg

Inlägg om begrepp som behöver diskuteras - på bilden olika tecknade djur

Debatten om äldreomsorgen är spretig. Ibland buntar man ihop pensionärer 65 år och uppåt dvs 19% av hela befolkningen eller drygt 1,8 miljoner människor. Ibland låter det i stället som om äldreomsorgen var lika med boende på institution.

Hur spretigt det kan blev illustrerat av Studio ett häromdagen när programledaren frågade om inte alla har rätt till ett glas vin till maten på äldreboendet och inte bara några få förunnat.  

Självklart ska vi reagera vid vanvård och usla förhållanden, men hur ser den vanliga, dagliga äldreomsorgen ut? Hur ser fakta ut? Hur bevakar man kommunal verksamhet i drygt 280 kommuner? Är det skillnad mellan kommuner till höger eller vänster?

Skillnad mellan äldreomsorg och äldrevård?

Vet du skillnaden på äldreomsorg och äldrevård eller vem som bestämmer över vad? Vet du vad bistånd är och vad en biståndsbedömare gör? Vad hemtjänst egentligen är? Hur mycket städa, tvätta och handla rör det sig om och hur mycket är annat? Vad är det där andra? Kan du påverka det själv? Hur ser skillnaden ut mellan hemtjänst och Rut-tjänster? Kan det bli för ensamt att bo själv även om man klarar sig fysiskt? Hur många har hemtjänst idag och hur många kommer att ha det när alla fyrtiotalister blir riktigt gamla?  

Äldreboende och särskilt boende

Vad menar vi egentligen med äldreboende? Socialtjänsten använder ordet särskilt boende med olika tillägg. Vilket är bäst när du är riktigt gammal? Begreppsförvirringen är total. Vilka s.k. särskilda boenden planeras i din kommun? Får makar bo tillsammans i din kommun i särskilda boenden? Hur bor du om du är både gammal och sjuk?  Och hur tar man hand om dig om du är dement?

Vad vet du om demensvården? Vilken utbildning, utveckling, stimulans får personalen som sköter de dementa? Vilka är de? Hur mycket kan de påverka? Det vill säga påverka innan det gått för långt och man är skyldig enligt lag att reagera.

Hur mycket kan man förvänta sig av anhöriga? Är du själv beredd att vårda en anhörig? Vad gör pensionärsorganisationerna?

Hur skulle det kunna se ut? Hur kan vi påverka? Vem kan vi påverka? Kan vi påverka över huvud taget? Kan du och jag till och med göra en insats? Får vi det för facket?  

Och slutligen – varför är socialtjänstens språk så ogenomträngligt? Läs gärna Socialstyrelsens rapport om vad det är som är särskilt i särskilt boende! En publikation från 2001, som inte kan sökas längre. Jag är rädd att när jag blir riktigt gammal och behöver hjälp har kon dött medan gräset fortfarande gror i flitiga diskussioner om vinst och vinstuttag. Och det skulle inte hjälpa mig ett dugg. 

Det får heller inte bli fult att tala om vad det kostar. Det är lätt att förstå varför man har byggt ut hemtjänsten i stället för gammaldags ålderdomshem. En plats på ett särskilt boende kostar numera över 500 000 kr per år, dvs ca 1400 kr per dygn. 

Bild/er © Eva Atle Bjarnestam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *