Meny Stäng

Varför firar vi Trettondagen?

Illustrerar varför firar vi?

Varför firar vi Trettondagen? – Jo, långt tillbaka i tiden firade man Jesu födelsedag den 6 januari. Epifamia kallade man dagen på grekiska som betyder uppenbarelsefest. Att Jesus föddes den 25 december bestämde man på 300-talet.

På trettondagen den 6 januari firar man att de vise männen kommer till Betlehem med gåvor av guld, rökelse och myrra. Själva representerar de, enligt sägnen, Europa, Asien och Afrika. Det var de tre världsdelar man kände till. Och de är en symbol för att hela världen hyllade det nyfödda barnet.

Under 1000-talet blev kyrkospel med stjärnsångare vanliga och de hamnade också snart i mer världsliga sammanhang. I Sverige har vi haft upptåg under julen med ungdomar som klär ut sig och går runt bland gårdarna och sjunger, spexar och tigger ihop mat och dryck till julen. På trettonhelgen klädde man ut sig till de tre vise männen och bar runt en stor lysande stjärna. Ibland var det ett helt följe med Josef med sin stav, änglar, Herodes m.fl. Hur stämningsfulla stjärnsångarnas besök var, varierade i olika bygder och vid olika tider.

Förr var trettondagen den 6 januari julens sista dag. Under natten mellan julafton och juldagen hade de döda återvänt från kyrkogården till sina hem, men nu tyckte man att det var hög tid för dem att bege sig tillbaka till gravarna. Därför kallade man trettondagen i Småland t.ex. för ”farängladagen”.