Meny Stäng

Ikeas 1960-tal

Ikeas 1960-tal - Ikeakataloger 1960 - 1962

Ikeas 1960-tal – lågpris med mening från Älmhult

Hur var Ikeas 1960-tal? Jo, att resa till Älmhult i början av 1960-talet var som att åka på charterresa – d.v.s. en upplevelse för hela familjen. År 1963 kunde man dessutom övernatta i det nya motellet, ett ”simotell” med 25 rum och swimmingpool. Restaurangen var ”ultramodernt” utrustad bl.a. med elektrougn.

I de utökade utställningslokalerna kunde man också se möblerna i sitt sammanhang. Personal som ”verkligen kan inredning” visade möbler med influenser inte bara från Sverige, utan också från Danmark, Italien och USA. Fortfarande talade man dock om utställning och inte om varuhus. Kunderna fick nämligen beställa sina möbler, som sedan levererades hem.

Ikeas 1960-tal - Ikeakataloger 1963 - 1965

Ikeas 1960-tal – Allt i hemmets undersökning

År 1964 gjorde tidningen Allt i Hemmet en jämförelse mellan olika företag. Publiceringen skedde under hot från möbelbranschen. Men journalisten Birgitta Ek och chefredaktören Marianne Fredriksson stod på sig. Man inredde ett och samma vardagsrum på fem olika sätt. Ett med möbler ”från stora postorderfirman” Ikea och det var klart billigast. Mest uppseendeväckande var egentligen inte priserna, utan testresultaten. Tidningen hade låtit testa vissa möbler och resultatet visade t.ex. att Ikeas stol Ögla för 33 kronor fick fem poäng av fem möjliga. Den ”fina” böjträstolen för 168 kronor bara en tvåa. Testet omfattade dessutom två fåtöljer. Resultatet visade att de var av samma tekniska kvalitet.

Ikeas 1960-tal - Ikeakataloger 1966 - 1967

Ikeas 1960-tal – varuhuset vid Kungens kurva

Nu rev man många centrala stadskärnor i Sverige för att t.ex. EPA, Domus och Tempo skulle kunna bygga sina varuhus. Ikea gjorde tvärtom och byggde ute på ”potatisåkern”, långt utanför Stockholms centrum. Vid invigningen av varuhuset vid Kungens kurva 1965 var ytan över 30 000 kvadratmeter och dessutom med utställning i fyra våningar. Det rådde delade meningar om varuhuset skulle heta Möbel-Ikéa eller bara Ikea. Resultatet blev därför två olika skyltar åt varsitt håll. Men det dröjde inte länge förrän det bara blev IKEA.

Ikeakataloger 1968 - 1969

På varuhuset vid Kungens kurva utformade man riktiga, genomarbetade heminredningsinteriörer utmed de 24-hörniga väggarna. Inga stelt uppställda möbler i små grupper utan verkliga miljöer som byggde på aktivitet och handling. Gränsen mellan varor och hemmiljö suddades därmed ut. Man ordnade också konserter och visade Carl Johan de Geers bilder från Carnaby Street i London. Man visade också designern Joe Colombos Visiona, en framtidsidé om vårt boende. Ibland kunde det bli för mycket utställning och för lite försäljning. Men när Ingvar Kamprad själv pryade i varuhuset, blev det ändring på det.

Läs recensioner om boken IKEA design och identitet

“Det är oerhört kul att läsa om alla formgivare och deras skapelser.”
Fru E:s böcker

Fler recensioner om boken.

Genväg till Ikeas design under decennierna

Externa länkar

Ikeas inspirationskällor, Barnebys Magazine

IKEA museum – historien om IKEA och en titt på sortimentet decennium för decennium

Hur Ikea lurar dig att köpa fler saker – The Hustle 26 feb 2022