Meny Stäng

Antikt vintage retro

Hitta antikt, vintage, retro

Antikmässan 2024

Antikviteter, vintage, modern design, konst, kuriosa och byggnadsvård i en härlig blandning. Återkommer 6 — 9 mars 2025, Stockholmsmässan i Älvsjö.

Antikhandlarföreningar

Antikt, vintage, retro hos – Barnebys

Konst, design, antikviteter och samlarföremål från mer än 2 000 auktionshus, handlare och gallerier. Antikt, vintage, retro!

Antikt, vintage, retro hos – Auctionet

Marknadsplats för onlineauktioner från europeiska auktionshus som säljer konst, design, möbler, samlarföremål m.m.

Loppmarknad utanför konserthuset i Stockholm - antikt vintaage retro.

Loppis på Hötorget i Stockholm.

Loppisar, dessa ”kommersialismens ruinlandskap” dyker upp som svampar ur jorden, särskilt på somrarna. Även i lite mer mondäna kretsar är ”loppisfynd” särskilt spännande, eftersom de indikerar kunskap och förmåga att skilja agnarna från vetet.

Om antikviteter ur Alla tiders stil

En definition av ordet antikvitet är att det är ett äldre, kulturhistoriskt intressant föremål. Men hur gammalt och intressant och för vem, det är frågan. Uttrycken vintage (tidigare mest om mode) eller second hand används numera för gammalt och ”antikt” . Retro har gått från nytillverkat i gammal stil, gärna från 1950-60-tal, till varor från den tiden.

Det finns exklusiva föremål som samlare betalar miljoner för och så finns det loppisar. Många antikaffärer i mellanskiktet har försvunnit på grund av prisnedgång och att försäljningen flyttat ut på nätet. Unga människor idag bryr sig mindre om ålder och äkthet. De vill ha udda, dekorativa och spännande föremål till sina hem.

Utställningar, filmer, serier och teveprogram påverkar också intresset. Filmer och teveserier accentuerar och överdriver ofta mode och inredning för att bli riktigt tidstypiska. Teveserien Mad Men är en veritabel tidsmaskin till 1960-talet och kläderna från teveserien Downton Abbey har visats på utställningar runtom i världen.

Antikrundans experter med sin kunskap och sitt konnässörskap smittar oss med sin passion samt sinnliga förhållningssätt till historiens artefakter. Att programmet samlat miljontals tittare under 30 säsonger brukar tolkas som att intresset för antikviteter är stort. Men det är ju också en modern skattjakt med den kittlande förhoppningen om att göra det stora klippet.

När intresset ökade för föremål från 1950-, 60-, 70- och 80-talen, samtidigt som intresset för äldre föremål minskade, blev hundraårsgränsen inaktuell. Men en del handlare och samlare håller ändå fast vid den, för den fungerar fortfarande som gräns när det gäller vissa exporttillstånd.

Interna länkar

Evas blogg – kategori antikt