Meny Stäng

Ikeas design

Ikeas design under decennierna

Jag har frågat mig om de där ”vackra vardagsvarorna”, som designetablissemanget propagerat för under hela 1900-talet, faktiskt nådde folket till slut – med Ikeas hjälp.

Därför skrev jag IKEA design och identitet

Jag upptäckte att det nästan inte fanns något skrivet om sortimentet och om formgivarna bakom innehållet i de platta paketen. Nu ville jag ta reda på vilka de var, hur man burit sig åt och vilka idéer som låg bakom. Och jag är beredd att svara ja på frågan.

När jag läste vad man skrivit om företaget, upptäckte jag att det fanns många förutfattade meningar och ”sanningar” om företaget. Få var intresserade av innehållet. Man skrev bara om ”möbeljättens” enorma framgångar å ena sidan och ”skandalerna” å andra sidan. Om Ingvar Kamprad var snål eller girig, hur mycket pengar han stoppat undan, hur mycket nazist han varit osv.

När jag bestämt mig för att skriva en bok, funderade jag över hur jag skulle närma mig företaget. Jag ville ju skriva om Ikeas sortiment genom tiderna. Därför tyckte jag till slut att det var lika bra att kontakta Ingvar Kamprad själv. När jag sedan fick ett positivt besked och en kontaktperson i Älmhult, rullade allt i gång.

Det har ju gått några år nu. Men jag slås fortfarande av hur aktuell intervjun med Bo Ekman är, grundaren av Tällberg Foundation. Vi diskuterade Ikeas framtid ur miljösynpunkt.

”Det är oerhört kul att läsa om alla formgivare och deras skapelser.”
Fru E:s böcker

Ikea på auktion>>>

Ja det har gått tillräckligt många år för att Ikeas sortiment ska dyka upp på auktioner. Till och med på lite mera exklusiva sådana. Jag spanar in möbler som dyker upp.

Externa länkar

IKEA museum – historien om IKEA och en titt på sortimentet decennium för decennium

Interna länkar

Evas blogg – kategori Ikea