Meny Stäng

Ikeas design

Det har skrivits mycket om den stora möbeljätten genom åren, men när jag upptäckte att det nästan inte fanns något skrivet om själva sortimentet och om Ikeas design och formgivare, ville jag ta reda på mer. Vilka de var, hur man burit sig åt och vilka idéer som låg bakom.

Därför skrev jag en bok om Ikeas design

Jag har frågat mig om de där ”vackra vardagsvarorna”, som designetablissemanget propagerat för under hela 1900-talet, faktiskt nådde folket till slut – med hjälp av Ikeas design? Och jag är beredd att svara ja på dem frågan.

Synen på Ikea och Ikeas design

Synen på IKEA har alltid intresserat mig. Från direkt sågning till höjning till skyarna. När jag läste vad man skrivit om företaget, upptäckte alla förutfattade meningar och ”sanningar” om företaget. Få var egentligen intresserade av innehållet. Man skrev om ”möbeljättens” enorma framgångar å ena sidan och ”skandalerna” å andra sidan. Om Ingvar Kamprad var snål eller girig, hur mycket pengar han stoppat undan, hur mycket nazist han varit osv. Eller så om hur stort, rikt och framgångsrikt företaget blivit osv.

Jag slås fortfarande av hur aktuell min intervju med Bo Ekman är, grundaren av Tällberg Foundation. Vi diskuterade Ikeas framtid ur miljösynpunkt. Det blev det sista kapitlet i boken IKEA design och identitet.

Hur det började

När jag bestämt mig för att skriva en bok, skrev jag ett brev till Ingvar Kamprad själv. Han var ju Ikea! Jag fick ett positivt besked och en kontaktperson i Älmhult, som hjälpte mig att hitta rätt. Snacka om tajming! De började i tomma lokaler och jag kunde följa deras arbete på nära håll.  Under tiden jag skrev, byggde man upp ett arkiv och lade grunden till det museum som nu finns i det gamla varuhuset i Älmhult.

Intervjuer med formgivare – och Ingvar Kamprad

Jag var ofta nere i det gamla museet. Här satt jag en minnesvärd eftermiddag och pratade med Gillis Lundgren. Det har ju gått några år sen jag skrev min bok och jag är så tacksam att jag hann träffa Gillis Lundgren, Tomas Jelinek, Tord Björklund och Ingvar Kamprad själv, som nu alla är borta.

När jag såg att IKEA lagt ut alla kataloger på nätet, blev jag lite taggad och gick jag ut i förrådet. Jo jag hade kvar alla kataloger som jag gått igenom så noggrant när jag skrev min bok. Och då hittade jag alla kassettband med intervjuer. Dom kom bort i en flytt, men nu har jag konverterat och kan använda dem i mina videor.

Det var spännande att träffa Ingvar Kamprad. Han var lätt att prata med och visste precis hur en slipsten ska dras. Men hans engagemang var äkta och jag var imponerad av hans detaljkunskap.

Läs recensioner om boken IKEA design och identitet

”Det är oerhört kul att läsa om alla formgivare och deras skapelser.”
Fru E:s böcker

Fler recensioner om boken.

Ikeas design på auktion>>>

Ja det har gått tillräckligt många år för att Ikeas sortiment ska dyka upp på auktioner. Till och med på lite mera exklusiva sådana. Jag spanar in möbler som dyker upp.

Externa länkar

Ikeas inspirationskällor, Barnebys Magazine

IKEA museum – historien om IKEA och en titt på sortimentet decennium för decennium

Hur Ikea lurar dig att köpa fler saker – The Hustle 26 feb 2022

Interna länkar

Evas blogg – kategori Ikea