Ikeas 1970-tal – i takt med tiden och ut i världen
Läs mer om Ikeas 1970-tal.
På 1970-talet var det äntligen dags för de vackra vardagsvarorna att nå ut till folket. Fyrtiotalisterna hade lämnat barrikaderna och skaffat barn och ville därför ha statusfria och lättskötta möbler. När varuhusen i Göteborg, Köping och Linköping öppnat, nådde man ut till många fler. Och man påverkade även den övriga möbelbranschen med sina furumöbler, sitt ungdomliga sortiment och idéer som att bygga själv och använda spånplattor i möbler.
1973 öppnade man det första varuhuset utanför Skandinavien i Schweiz. Om man lyckades på denna svåra, konservativa marknad, skulle följaktligen hela Europa ligga öppet resonerade man.
Ikeas 1970-tal – konceptet tar form
Ingvar Kamprad beskrev konceptet vid en Sparbankskonferens 1972. Han menade att ingen del eller detalj i konceptet var originell eller särskilt imponerande. Det är först när man kombinerar alla idéer, som man börjar spåra en annorlunda företagsprofil.
För att inte företagskulturen skulle gå förlorad fick all personal därför En möbelhandlares testamente med idéerna bakom Ikea i nio teser. Detta blev således grunden till Ikeas koncept.
1. Sortimentet – vår identitet.
2. IKEA-andan. En stark och levande verklighet.
3. Vinst ger oss resurser.
4. Att med små medel nå goda resultat.
5. Enkelhet är en dygd.
6. Linje Annorlunda.
7. Kraftsamling – viktig för vår framgång.
8. Att ta ansvar – en förmån.
9. Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid!
Sortimentet under Ikeas 1970-tal
1970-talet passade Ikea väldigt väl, eftersom allt som var “typiskt Ikea” också var populärt. Det skulle vara enkelt, rättframt och tåligt samt lätt att umgås med. Det skulle också uttrycka form, färg och glädje med en ungdomlig prägel – men för alla åldrar. Plast och stålrör och spånplattemöbler, allt var ”typiskt ikea”.
Plastmöbler fick sitt genombrott, även om de inte blev populära i alla läger. Man använde expanderande lättplast i många snurrfåtöljer samt plaststommar i hela soffgrupper. I början köpte man in plastmöbler, till exempel Munken av formgivaren Walter Papst, men ikea hade egna produktionsresurser.
Furuvågen kulminerade också under 1970-talet. IKEA hade hämtat furun och furumöblerna från Polen och Tjeckoslovakien i slutet på 1960-talet och lagerhyllan hade också flyttat in i vardagsrummen. I katalogerna kunde man läsa om den vackra, ljusa furun, som gör rummen lätta och trivsamma. Och äntligen, skrev man, börjar vi ta fasta på vår svenska möbeltradition. I slutet av decenniet minskade furuvågen och då slog man också ett slag för björken, gärna i Karin Mobrings design.
I hemmen ville man ligga eller halvligga och lyssna på musik och se på teve, t.ex. i stora, mjuka hörnsoffor, som man kunde bygga i sektioner. Katalogerna visade också traditionella sittgrupper med två- och tresitssoffor. Det fanns gott om möbler i jakaranda och mahogny, men stilmöblerna försvann mot slutet av decenniet. Skåpserien Pax dök upp redan 1955 och fanns med under decennier. Förutom en hammare behövde man bara den berömda sexkantsnyckeln.
Marguerite Walfridson gjorde flera serviser och porslinsmönster under 1970-talet. Många är idag eftertraktade, bl.a. servisen Midsommar, som fortfarande är eftertraktad på t.ex. Tradera.
Läs recensioner om boken IKEA design och identitet
“Det är oerhört kul att läsa om alla formgivare och deras skapelser.”
Fru E:s böcker
Genväg till Ikeas design under decennierna
- Ikeas 1940-tal
- Ikeas 1950-tal
- Ikeas 1960-tal
- Ikeas 1970-tal
- Ikeas 1980-tal
- Ikeas 1990-tal
- Ikeas 2000-tal
- Koden till Ikeas innersta
- Sortimentet – Ikeas identitet
- Ikeas framtid
- IKEA design och identitet – recensioner
Externa länkar
Ikeas inspirationskällor, Barnebys Magazine
IKEA museum – historien om IKEA och en titt på sortimentet decennium för decennium
Hur Ikea lurar dig att köpa fler saker – The Hustle 26 feb 2022