Meny Stäng

Ikeas 1970-tal

Ikeakataloger 1970 - 1972

I takt med tiden och ut i världen

På 1970-talet var det äntligen dags för de vackra vardagsvarorna att nå ut till folket. Fyrtiotalisterna hade lämnat barrikaderna och skaffat barn och ville nu ha statusfria och lättskötta möbler. I och med de nyöppnade varuhusen i Göteborg, Köping och Linköping nådde man ut till allt fler och kom också att influera den övriga möbelbranschen med sina furumöbler, sitt ungdomliga sortiment och idéer som att bygga själv och använda spånplattor i möbler.

1973 öppnades det första varuhuset utanför Skandinavien i Schweiz. Om man lyckades på denna svåra, konservativa marknad, skulle hela Europa ligga öppet resonerade man.

Ikeakataloger 1973 - 1975

Konceptet tar form

Ingvar Kamprad beskrev konceptet vid en Sparbankskonferens 1972 och menade att ingen del eller detalj var originell eller särskilt imponerande – det är först när man kombinerar den långa raden av idéer till en enhet, som man börjar spåra en annorlunda företagsprofil. För att inte företagskulturen skulle gå förlorad fick all personal En möbelhandlares testamente med idéerna bakom Ikea i nio teser. Detta blev grunden till Ikeas koncept.

Sortimentet under 1970-talet

Furuvågen kulminerade under 1970-talet. IKEA hade hämtat furun och furumöblerna från Polen och Tjeckoslovakien i slutet på 1960-talet och lagerhyllan hade flyttat in i vardagsrummen. I katalogerna kunde man läsa om den vackra, ljusa furun, som gör rummen lätta och trivsamma. Och äntligen, skrev man, börjar vi ta fasta på vår svenska möbeltradition. I slutet av decenniet bedarrade furuvågen och då slog man också ett slag för björken, gärna i Karin Mobrings design.

Marguerite Walfridson gjorde flera serviser och porslinsmönster under 1970-talet. Många av dem är idag eftertraktade auktionsobjekt, bl.a. servisen Midsommar.

Ikeakataloger 1976 - 1979

I hemmen ville man ligga eller halvligga och lyssna på musik och se på teve. De stora, mjuka hörnsofforna att sjunka ner i kunde byggas sektionsvis, men katalogerna visade också traditionella sittgrupper med två- och tresitssoffor. Det fanns gott om möbler i jakaranda och mahogny och men stilmöblerna försvann mot slutet av decenniet. Skåpserien Pax dök upp redan 1955 och fanns med under decennier. Förutom hammare behövdes endast den berömda sexkantsnyckeln.

IKEA design och identitet av Eva Atle Bjarnestam


Alla decennier är rikt illustrerade med olika varuprodukter, noggrant angivna med namn och formgivare. Texterna varvas med intressanta intervjuer med formgivare och deras inställning till form- och produktionsprocessen.
Ur BTJ-häftet 2009:24