Meny Stäng

Rokokon

Rocaillemönster, stol och porslinsfigur i rokoko

Roccaillemönster var typiskt för rokokon och porslinsfuguriner sattes på bordet som conversation pieces.

Design- och stilhistoria
Tidigmodern tid – rokoko

Upplysningstiden under 1700-talet var förnuftets tid tack vare naturvetenskapen. En bit in på seklet övergick barocken i rokoko, som var en inredningsstil från Frankrike. Rokokon påverkade i sin tur arkitektur och måleri, men det brukar vara tvärtom! En ny grupp i samhället, borgerligheten, kunde nu ta för sig av ett allt större utbud, så som kinesiska varor som de ostindiska kompanierna tog med sig hem.

Porträtt av Roslin och rokokostol.
Porträtt av målaren Alexander Roslin och en rokokostol.

Rokokons kännetecken

Ordet rokoko kan vara en kombination av rocaille, en klippformation med musslor och snäckor och barocco, oregelbunden, överdriven (pärla). Britten William Hogarth beskrev rokokons S­kurva, the serpent line, som den mest fulländade formen av alla. 

Typiskt för rokokon var oregelbunden, asymmetrisk dekor och mjuka former. Nu blev rumsindelningen mer intim och ofta med färger i pastell. Man ville behaga och förtjusa och skapa bekvämlighet och intimitet. Kabinett och boudoirer avlöste barockens salar. Favoritmotiv var musslan, snäckan, rosen, blommönster och rocaillen. En svärmisk naturkänsla kom fram i fågel-­ och fruktmotiv och s.k. kineserier var populära.

Väggfält blev dekorerade i klara färger. Man imitationsmålade sköldpadd, ädelträ och marmor. Denna teknik spred sig till bondesamhället och vår allmogemålning.

1700-talet och rokokon var en njutningens tid med nyheter som kaffe, te och kakao. Porslin och fajans var nytt. Kaffe-­ och teserviser bidrog till ett nytt sätt att umgås. Småkakor var en nyhet liksom porslinsfiguriner. De blev placerade på bordet för att stimulera konversationen.

Nya möbeltyper

Nya möbler var sekretären, fällbord på tregrenad fot och konsolbordet ofta med en spegel. Bergère var en liten fåtölj, som man kunde förlänga till en chaise longe. Populära var också tebord med nedsänkt fajansbricka och pendyler och applicker, små ljushållare på väggen. Favoritmöbeln var byrån med buktande front. De rikt utsirade möbelbeslagen var viktiga.

Det mjuka silvret

Det mjuka silvret passade rokokons formspråk i ljusstakar, lampetter, spegelramar och askar. I alla tider har silversamlingar varit ett bra sätt att visa upp sin rikedom. Föremålen kunde snabbt smältas ner och bli omsatta i pengar. Därför är det framför allt kyrksilver och ceremoniellt silver som finns bevarat.

Sverige

Med kakelugnar, större glasrutor i fönstren och innanfönster blev det möjligt att skapa en inomhuskultur och inredning här i Norden som kunde mäta sig med välbefinnandet i söder.

Den svenska rokokon var mer återhållsam än den franska mer luxuösa. Benen på stolar och bord var måttfullt S-­formade. Dekoren var skuren men sparsam. Sittmöbler blev tillverkade av al eller björk och klädde man med sidendamast. Färgerna var klara i ockragult, grågrönt eller ljust rödbrunt. Möbeltyger gärna i rutigt eller blommigt.

Placera in rokokon i timeline

Stilar brukade förr uppkallas efter kungarna, som var bra krokar att hänga upp (stil)historien på. Här spanar vi in deras drottningar i stället så vi kan följa tiden och modet bättre.

Till vänster/ovan Ulrika Eleonora d.y. regerande drottning 1719-20, 1720-41 (Fredrik I). Till höger/nedan Lovisa Ulrika av Preussen 1751-71 (Adolf Fredrik).

Se hela Timeline>>>

/text

/text

Alla tiders stil om tidigmodern tid
Större text på bilden >>>
Läs mer i Alla tiders stil, där beskrivningen av stilarna varvas med utvikningar om hemmens utveckling, populärkultur, om skönheten, om livsstil och konsumtion och mycket mer. Stilarna är utmärkta krokar att hänga upp historien på och göra den spännande och intressant.

Se video om rokokon

Genväg till stilarna

Externa länkar