Meny Stäng

Rokokon

Porträtt målat av Alexander Roslin
Porträtt av målaren Alexander Roslin.

Design- och stilhistoria
Tidigmodern tid – rokoko

1700-talet och upplysningstiden var förnuftets tid tack vare naturvetenskapen. En bit in på seklet övergick barocken i rokoko, en inredningsstil från Frankrike, som i sin tur påverkade arkitektur och måleri. Det brukar vara tvärtom! En ny grupp i samhället, borgerligheten, kunde nu ta för sig av ett allt större utbud, till exempel kinesiska varor som de ostindiska kompanierna tog med sig hem.

Typiskt för rokokon

Ordet rokoko kan vara en kombination av rocaille, en klippformation med musslor och snäckor och barocco, oregelbunden, överdriven (pärla). Britten William Hogarth beskrev rokokons S­kurva, the serpent line, som den mest fulländade formen av alla. 

Typiskt för rokokon var oregelbunden, asymmetrisk dekor och mjuka former. Nu blev rumsindelningen mer intim och ofta med färger i pastell. Man ville behaga och förtjusa och skapa bekvämlighet och intimitet. Kabinett och boudoirer avlöste barockens salar. Favoritmotiv var musslan, snäckan, rosen, blommönster och rocaillen. En svärmisk naturkänsla förmedlades genom fågel-­ och fruktmotiv och s.k. kineserier var populära.

Väggfält dekorerades i klara färger. Man imitationsmålade sköldpadd, ädelträ och marmor. Denna teknik spred sig till bondesamhället och vår allmogemålning.

Rokokon var en njutningens tid med bland annat kaffe, te och kakao. Porslin och fajans var också nytt och kaffe-­ och teserviser bidrog till ett nytt sätt att umgås. Så blev småkakor en nyhet liksom porslinsfiguriner, som ställdes på bordet för att stimulera konversationen.

Nya möbeltyper

Nya möbler var sekretären, fällbord på tregrenad fot och konsolbordet ofta med en spegel. Bergère var en liten fåtölj, som kunde förlängas till en chaise longe. Tebord med nedsänkt fajansbricka, pendyler och applicker, små ljushållare på väggen, var också populära. Men favoritmöbeln var byrån med buktande front. De rikt utsirade möbelbeslagen var viktiga.

Det mjuka silvret

Det mjuka silvret passade rokokons formspråk i ljusstakar, lampetter, spegelramar och askar. I alla tider har silversamlingar varit ett bra sätt att visa upp sin rikedom. Men föremålen kunde också snabbt smältas ner och omsättas i pengar. Därför är det framför allt kyrksilver och ceremoniellt silver som finns bevarat.

Sverige

Med kakelugnar, större glasrutor i fönstren och innanfönster blev det möjligt att skapa en inomhuskultur och inredning här i Norden som kunde mäta sig med välbefinnandet i söder.

Den svenska rokokon var mer återhållsam än den franska mer luxuösa. Benen på stolar och bord var måttfullt S-­formade. Dekoren var skuren men sparsam. Sittmöbler gjordes av al eller björk och kläddes med sidendamast. Färgerna var klara i ockragult, grågrönt eller ljust rödbrunt. Möbeltyger gärna i rutigt eller blommigt.

Placera in rokokon i timeline

Se hela Timeline>>>

Alla tiders stil om tidigmodern tid
Större text på bilden >>>
Läs mer i Alla tider stil, där beskrivningen av stilarna varvas med utvikningar om hemmens utveckling, populärkultur, om skönheten, om livsstil och konsumtion och mycket mer. Stilarna är utmärkta krokar att hänga upp historien på och göra den spännande och intressant.

Se video om rokokon