Meny Stäng

Jugend / art nouveau

Design- och stilhistoria
Modern tid – 1800-tal – jugend eller art nouveau

Jugend kommer från den tyska tidningen Die Jugend, som betyder ungdom. Begreppet var vanligt i Tyskland och Skandinavien. Övriga länder använde beteckningen Art nouveau. Man ville efter alla nystilar och tillbakablickar skapa en ny självständig stil. En viktig inspirationskälla var Arts and Crafts rörelsen. Symbolismen inom bildkonsten och japansk konst hade stort inflytande. Arkitekter och konstnärer formgav allt från byggnader och möbler till textilier, kläder och minsta prydnadsföremål.

Två olika jugendstilar – den ena var organisk och böljande

Den ena hade organiska, slingrande växtformer och kunde ses redan under 1880-talet i Émile Gallés glaskonst. I början av 1890-talet byggde man de första jugendbyggnaderna i Bryssel, ritade av Victor Horta och Henry van de Velde. Hector Guimard tog över de böljande linjerna och blev känd för utsmyckningen av tunnelbanestationerna i Paris.

Keramik och glas blev formade som frukter och fröhus och lampfötter som tallstammar. Långsmala, finlemmade kvinnogestalter bar upp lampor och ljusstakar och sträckte ut sig på keramik, glas och metall.

Glasfönster i jugendstil

Glasfönster från Charles Rennie Mackintoshs och Margaret MacDonalds the Hill House illustrerar den stramare varianten av jugend.

Alf Wallanders Trollslända illustrerar den organiska, böljande varianten av jugend.

Den andra jugendstilen hade geometriska, raka former

Frank Lloyd Wright i USA gav inspiration till den strama jugendstilen. I Österrike stod Josef Hoffman m.fl. och i Skottland Charles Rennie Mackintosh för denna variant av jugend. I Tyskland gjorde Rickard Riemerschmied strama jugendmöbler som förebådade funktionalismen.

Sverige

Representanter för den mer organiska och böjande jugendstilen i Sverige var Alf Wallander, som gjorde jugendporslin hos Rörstrand och Gunnar Wennerberg hos Gustavsberg. Herman Neujd, Albin Hamberg, Hilma Persson-Hjelm gjorde keramik. Betzy Ählström ritade glas liksom Anna Boberg, som även gjorde keramik. Ferdinand Boberg var den ledande jugendarkitekten.

Jugendstilen blev inte den där nya stilen som många hade velat. Den föll så småningom i glömska. På 1960-talet upplevde den en revival, till exempel några av Beatles skivomslag. Även senare postmodernister har inspirerats av jugendstilen.

Placera in jugend / art nouveau i timeline

Stilar brukade förr uppkallas efter kungarna, som var bra krokar att hänga upp (stil)historien på. Här spanar vi in deras drottningar i stället så vi kan följa tiden och modet bättre. Även om det kanske inte är så tydligt just här.

Drottningar i Sverige under jugend.

Drottning Sofia 1872-1907 (Oscar II), målat av Anders Zorn, och Victoria 1907-50 (Gustaf V).

Se hela Timeline>>>

/text

/text

Ur Alla tiders stil om modern tid 1800-tal
Större text på bilden >>>
Läs mer i Alla tiders stil, där beskrivningen av stilarna varvas med utvikningar om hemmens utveckling, populärkultur, om skönheten, om klass, livsstil och konsumtion och mycket mer. Stilarna är utmärkta krokar att hänga upp historien på och göra den spännande och intressant.

Se video om jugend eller art nouveau

Genväg till stilarna

Externa länkar