Meny Stäng

Nyklassicismen – gustavianska stilen

Exempel på gustavianska möbler och dekorer.
Exempel på gustavianska möbler och dekorer.

Design- och stilhistoria
Tidigmodern tid – nyklassicism – gustaviansk stil

Genom historien har tidsandan och stilarna växlat för och emot klassicismen – det vill säga då man söker sig tillbaka till antiken. Nu dök den upp som nyklassicism under upplysningstiden i Frankrike omkring 1750. Utgrävningarna i Pompeji och antikens, säg ”demokratiska” ideal passade in i den här revolutionära tiden.

Inom arkitekturen kom det till många ljusgrå och vita byggnader med antikens kolonner och frontoner. Eftersom färgen försvunnit från de antika skulpturerna, hade det vita, ofärgade blivit norm.

Nyklassicismen består av två perioder Louis Seize – i Sverige gustaviansk stil och empir – dito Karl Johans-stil. Inom musiken talar man om Wienklassicism.

Amor och Psyke samt spegellampetter i nyklassicistisk stil.

Amor och Psyke och gustavianska lampetter (baksidan är viktig!)

På 1730-talet hade man infört importförbud av möbler och det gjorde att möbeltillverkningen i Sverige nådde en höjdpunkt under 1700-talet. Gustav III själv betydde mycket, men stilens skapare i Sverige var Jean Eric Rehn. Han hade koll på det senaste från kontinenten och han inredde – och formgav porslin, silver, tapeter och tyg. En riktig multidesigner.Det är under den gustavianska epoken stora möbelmästare som Haupt och Iwersson är verksamma och möbeltillverkningen har i vårt land aldrig stått högre i hantverksskicklighet än i slutet av 1700-talet.

Typiskt för den nyklassicistiska och den svenska gustavianska stilen

Nu rätar man ut rokokons kurviga linjer och siluetten blir symmetrisk. Rokokons yvighet går över i en mer stram och återhållsam stil, ibland nästan lite pedantisk i sina lugna och fasta former.

Pastellfärger med pärlgrått och ljusgult och vita nyanser inspirerade av marmor var populära. Man ville gärna i ett och samma rum ha enhetligt tyg till gardiner och möbler och till och med till väggfält. Textilierna hade ofta randiga mönster med blomgirlanger.

Dekorativa mönster och motiv var bandrosett, medaljong, festong (bladgirlang), urnor och kolonner. Vanliga bårder var meander, bandfläta, fascesstav, löpande hund, pärlstav och äggstav. Medaljongen syntes både på stolsryggar, speglar och ornament. 

Placera in nyklassicismen och den gustavianska stilen i timeline

Sofia Magdalena

Stilar brukade förr uppkallas efter kungarna, som var bra krokar att hänga upp (stil)historien på. Här spanar vi in deras drottningar i stället så vi kan följa tiden och modet bättre.

Här syns drottning Sofia Magdalena 1771-92 (Gustav III).

Se hela Timeline>>>

/text

/text

Alla tiders stil om tidigmodern tid
Större text på bilden >>>
Läs mer i Alla tiders stil, där beskrivningen av stilarna varvas med utvikningar om hemmens utveckling, populärkultur, om skönheten, om livsstil och konsumtion och mycket mer. Stilarna är utmärkta krokar att hänga upp historien på och göra den spännande och intressant.

Video om nyklassicism och den gustavianska stilen

En video om nyklassicism – den gustavianska stilen. Av Eva Atle Bjarnestam.

Genväg till stilarna

Externa länkar