Meny Stäng

Om stilar och design – stilhistoria

Crasch course/snabbkurs i stilhistoria – om stilar och design

Läs om 3500 års stilhistoria – om stilar och design. Se också videor från Youtube.

Stilhistoria är en särskilt spännande sorts historia, där vi kan se tidens stil i allt från palats till småprylar! Från Mesopotamien till postmodernism! Att spåra form och design tillbaka i tiden blir därför som en spännande deckare.

Hur man byggde hus, inredde och klädde sig speglar sig i föremålen runt omkring oss. Men då måste vi hålla ögonen öppna och lära oss kosten att se!

Ett bra sätt att se hur stilarna förändrades är att titta närmare på stolen!

Genväg till stilarna

I boken Alla tiders stil

varvas beskrivningen av stilarna med avsnitt om hemmens utveckling, populärkultur, om skönheten, om livsstil och konsumtion m.m.

Här finns mängder av information och uppslag som väcker nyfikenhet—

Varför ägna sig åt stilhistoria – om stilar och design?

Jo, stilarnas, designens och formens historia är en särskilt spännande sorts historia. Där lär vi oss att se tidens stil och tidsandan i allt från palats till småprylar! Och då lär vi oss konsten att se.

Stilar och trender

Det är svårt att urskilja långsiktiga stilar när vi närmar oss vår egen tid, eftersom man ser många stilar och trender på en gång. Tekniska uppfinningar och nya material har ofta gett upphov till nya stilar och trendbrott. Romarna använde till exempel betong redan under antiken och krigsindustrin under 1900-talet ledde till ny teknik och nya material, som man kunde använda för konsumtionsvaror.

Stilarnas namn

Det är värt att komma ihåg att man hittade på stilarnas namn långt senare. Och man beskrev dessutom ofta tidigare skeden med ganska grova penseldrag. Stilarna har också levt sida vid sida och gränserna har därför aldrig varit riktigt tydliga.

Vi ägnar oss ofta åt varje område för sig och tror nästan att politiken hade sin egen tid, litteraturen sin, musiken sin, arkitekturen sin osv. Men just att allt hände samtidigt och blir pårverkat av varandra, gör att det är intressant att fläta ihop olika områden – till stilhistoria! Kulturhistoria kanske någon också skulle säga.

Stilhistoria – om stilar och design – i SO-rummet

Läs gärna min text om stilhistoria hos SO-rummet!