Meny Stäng

Om stilar och design – stilhistoria

Om stilar och design – stilhistoria

Följ en särskilt spännande sorts historia – om stilar och design – stilhistoria! Vi kan se tidens stil i allt från palats till småprylar! Från Mesopotamien till postmodernismen! Att spåra form och design tillbaka i tiden blir som en spännande deckare.

Hur man byggde hus, inredde och klädde sig, säger mycket mer än kungarnas och krigens historia. Det ger överblick och sammanhang. Hur vi lever och har levt speglar sig i föremålen runt omkring oss.

Om stilar och design – stilhistoria – klicka på bilderna:

Postmodernism är på gång!

I boken Alla tiders stil

varvas beskrivningen av stilarna med avsnitt om hemmens utveckling, populärkultur, om skönheten, om livsstil och konsumtion m.m.

Här finns mängder av information och uppslag som väcker nyfikenhet—

Varför ägna sig åt stilar och design -stilhistoria?

Jo, stilarnas, designens och formens historia är en särskilt spännande sorts historia. Vi lär oss se tidens stil och tidsandan i allt från palats till småprylar! Och då lär vi oss konsten att se.

Stilar och trender

Det är svårt att urskilja långsiktiga stilar när vi närmar oss vår egen tid. Man ser många stilar och trender på en gång. Tekniska uppfinningar och nya material har ofta gett upphov till nya stilar och trendbrott. Romarna använde betong redan under antiken och krigsindustrin under 1900-talet ledde till ny teknik och nya material, som kunde används för konsumtionsvaror.

Stilarnas namn

Det är värt att komma ihåg att man hittade på stilarnas namn långt senare. Och man beskrev dessutom ofta tidigare skeden med ganska grova penseldrag. Stilarna har också levt sida vid sida och gränserna har därför aldrig varit riktigt tydliga.

Vi ägnar oss ofta åt varje område för sig och tror nästan att politiken hade sin egen tid, litteraturen sin, musiken sin, arkitekturen sin. Men just att allt hände samtidigt och påverkades av varandra, gör att det är intressant att fläta ihop olika områden – till stilhistoria! Kulturhistoria kanske någon skulle säga.