Vem är Eva Atle Bjarnestam?
Eva Atle Bjarnestam är född i Trollhättan 1946 och är alltså en riktig Boomer. Ung bibliotekarie på 1960-talet och har bland annat arbetat som kulturchef.
Jag bytte liv helt och hållet på 1990-talet och startade Drängahuset med min man Ulf med byggnadsvård och antikt. Som antikhandlare måste man kunna sin stilhistoria! Mitt intresse för formgivning och design ledde också till att jag skrev tre böcker. Tog tidigt hjälp av IT och byggde en hemsida redan år 2000 med stor nätbutik. Bloggat sedan 2005. Bor numera i morföräldrahemmet i Prässebo mellan Trollhättan och Göteborg.
Höll föredrag vid Antikmässan i Älvsjö 2020 – precis före Corona! Spelades in av UR.
Har skrivit om gammalt och nytt i Allt om fritidshus.
Pratar gärna om ämnen i mina böcker. Finns med hos Författarcentrum Väst.
Vilka är dina drivkrafter?
Mina drivkrafter är nyfikenhet och att lära nytt. Därför blev jag en Youtuber trots åldern och trots att jag skelar! Det är skönt att våga vara en nörd, och göra det man brinner för! Att skriva och göra videor om design och stilhistoria!
Att skriva en bok som Alla tiders stil, har också med ålder att göra. Man upplever tidens gång och sin egen utveckling med den. Ibland är man synkad, ibland inte. Jag har sett idéer och former komma och gå och komma igen men på ett nytt sätt. Och lärt mig att fakta kan vara färskvara och att förändring är själva essensen i tillvaron, som ändå är tidlös.
Jag är också nördigt intresserad av ord och begrepp, som vi ofta använder utan att riktigt ta reda på vad de står för. Antik-, design- och museivärldarna är till exempel helt olika världar med sina egna revir, käpphästar, värderingar och språk.
Det har förresten alltid roat mig att bläddra i fotografialbum och se tidens stil i varje bild. Precis som att se filmer och teveserier för miljöernas, klädernas, inredningens och språkets skull.
Vad njuter du annars av?
- diskutera livet med barnbarn, generation z
- dricka riktig gott kaffe ute i skogen
- bingetitta på teveserier
Vilka är dina idoler:
Astrid Lindgren och Bob Dylan.
Varför började du skriva böcker?
Jag tyckte att det fattades en bok som samlade formgivare från många olika områden. Då kunde man ju inte googla fram så mycket som nu. Men det är ändå bra att en liten faktaspäckad uppslagsbok till hands. Och den blir bara mer aktuell ju längre bort från 1900-talet vi kommer.
Varför just Ikea?
Det fanns så lite skrivet om formgivarna och så många fördomar och förutfattade meningar om företaget och möblerna. Jag ville helt enkelt ta reda på mer. Det var en fantastiskt rolig tid – att åka i skytteltrafik till Älmhult och träffa alla människor – inklusive Ingvar Kamprad själv. Och gräva i deras arkiv.
Varför just stilhistoria?
Jag vill alltid se sammanhanget innan jag studerar detaljerna. Jag älskar de långa linjerna och att se att allt går igen. Idag skapas mode och trender snabbt över hela världen. Vågorna blir kortare och kortare. Men trots skvalpet finns det underliggande drag och strömmar som dröjer sig kvar eller som återkommer. Att upptäcka trådar tillbaka i tiden och spår från tidigare stilar i det vi använder varje dag blir som en spännande deckare. Ju mer vi kan desto bättre kan vi förstå sammanhang och se mönster. Att vi kanske inte är så moderna som vi tror eller att det faktiskt är annorlunda idag mot hur det var då.
Nästa bok?
Jag har gjort en video om Jubileumsutställningen i Göteborg 1923. Kanske skriver jag en bok om utställningarna på 1920- och 30-talen, Göteborg 1923, Paris 1925, Barcelona 1929 och Stockholmsutställningen 1930 och kanske New York 1939. Vi får se!
Vad spanar du på just nu?
- Att använda mina kläder så länge som möjligt. Har precis handlat vliesline för att kunna laga.
- Att alla rör sig så omotiverat på teve. Och att man fyller teverutan med ljusstrålar, massor med former och figurer i grälla färger.
- Solceller! Gillar idén att kunna vara självförsörjande här hemma – el, värme, vatten och utedass och en åker att odla på!
- P3:s intåg i SVT! Varför prata så fort och osammanhängande och med lite för många engelska uttryck! Too much!
- Min teori om motsatser. Ju mer något är i fokus, desto mer missar man den självklara motsatsen.