Meny Stäng

Aktuellt om design och konsthantverk

Aktuellt om design och konsthantverk och antikt.

Här hittar du vad som är aktuellt i Sverige och utomlands.

Aktuellt och på gång just nu

Kristinehamns konsthall

Lisa Larson

En stor utställning med keramikern Lisa Larson. 18 maj – 15 sep 2024.
På bilden gjutna stengodsfigurer för Gustavsberg. Fotograf Thomas Svensson.

Lisa Larson

Kulturen i Lund

2 tjugotal
Idéer inom konst, mode och design möter ekonomisk utsatthet och nödtorftigt boende – allt från vackra festkläder till kondomförpackningar och en motorcykel. Musik ger extra tidsatmosfär.

Montage Kulturen. Bilden på Louise Brooks kommer från en scen i filmen Pandora’s Box, © Ullstein Bild

Textilmuseet i Borås

Mönstrade Positioner – Tuuli-Tytti Koivula
Utställning med 14 nordiska formgivare och konstnärer, som blir en resa genom dagens mönstervärld där frågor om fult/vackert, digitalt/analogt, abstrakt/konkret inte har tydliga svar. Pågår till 25 augusti 2024.

Foto: Konsta Leppänen

Östergötlands museum

Carry Me – 100 år av handväskor  
En hundraårig berättelse om handväskans resa från enkel tygpåse till upphöjd lyxartikel. Handväskan speglar förändringar i samhälle och konsumtionsmönster. Utställningen pågår till 18 augusti 2024.

Utställningen presenteras i samarbete med Expona och Museicentrum Vapriikki i Tammerfors, Finland.

Rörstrands porslinsmuseum i Lidköping

Rörstrand Museum i Lidköping har öppnat igen efter ombyggnad. Man visar Rörstrands stora produktion med tusentals föremål. Nu skildrar man också alla konstnärer, modellörer, dekormålare m.fl. Man visar dessutom vad som krävs för att skapa keramik.

Rörstrand museum
logga Röhsska

Röhsska museet

Låt hundra blommor blomma

Elsa Pärs-Berglund (1920–2005) skildrade genom olika vävtekniker politiska skeenden, globala orättvisor, miljöfrågor och den svenska klasskampen under 1900-talet. Hennes verk ställs ut tillsammans med de samtida konstnärerna Shabnam Faraee och Josefin Gäfvert.

Blomman som symbol för rättvisa och motstånd har hämtats från verket Låt hundra blommor blomma från 1975. Utställningen visas 18 november 2023 – 15 september 2024

Foto: Elsa Pärs-Berglund, detalj från Samling Gustav Adolfs torg, 1973. Foto: Röhsska museet

logga Röhsska

Röhsska museet har länge varit mitt favoritmuseum och jag har med förtjusning spanat in museets formhistoria som berättat om formens utveckling under 200 år. Nu har den emellertid lagts ner! Man ska så småningom ersätta den med en mera tematisk utställning – inte kronologisk! På hemsidan kan man dock ta del av formhistorien!

Museets basutställningar är intressanta för dig som är intresserad av design och stilhistoria. För det första har vi 1700-talets former med härliga rumsinteriörer i både rokoko- och gustaviansk stil. För det andra kan vi gå in i Barockkammaren möta barockens kraftfulla form men också utsirade detaljer. För det tredje kan man i avdelningen Inspiration Östasien tal del mötet mellan Norden och Östasien och här samsas riktigt gamla föremål med samtida formgivning.

Sist men inte minst har vi Torsten och Wanja Söderbergs sal där man visar en liten utställning och ett urval skisser om och av arkitekten Otto Schulz.