Meny Stäng

Aktuellt om design och konsthantverk

Aktuellt om design och konsthantverk

Här hittar du aktuellt om design och konsthantverk och antikt i Sverige och utomlands.

Aktuellt och på gång just nu

Sven-Harrys konstmuseum

Hantverksredskap

Kraftverk – hantverk i en ny tid

Vi kan känna, lukta, lyssna och smaka när 10 hantverkare från olika yrken flyttar in i sina (tillfälliga) verkstäder på museet. Hantverk som för vidare traditioner men som också är fast förankrat i sin samtid. Utställningen är ett samarbete med Stockholms Hantverksförening som fyller 175 år.

Visas 5 oktober 2022 – 22 januari 2023

Bild från boken Handkraft, Klara G.

Millesgården

GLASSTRESS – Venetianskt glas idag

Utställningen är ett samarbete med Berengo Studio på Murano, Italien. Alla medverkande konstnärer använder samma material för olika brännande frågor som miljö- och klimatfrågor, rasism och jämställdhet. Den kinesiske konstnären Ai Weiweis Black Chandelier intar en central plats i utställningen. 17 september 2022 – 29 januari 2023

Bild: Ai Weiwei, Black Chandelier, 2018. Miljöbild från utställningen, Foto: Millesgården.

Textilmuseet i Borås

Mönstermani – svensk textildesign 1920-90-tal

Se över 350 mönster, från designklassiker till nya hittills okända favoriter. Utställningen bygger på boken ”Tryckta tyger för alla tillfällen” av Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark. Genom deras samlande och detektivarbete under många år, kan vi nu se ofta bortglömda kvinnliga textilformgivare som påverkat hur vi klätt oss och inrett med textil. Visas till den 19 februari 2023.

Mönstermani

Bild: Jan Berg

Prins Eugens Waldemarsudde

Isaac Grünewald – konst och teater

3 september 2022 – 12 februari 2023

Utställningen visar bredden i Isaac Grünewalds konstnärskap – måleri, förstudier till scenografier och offentliga utsmyckningar, kostymteckningar, konsthantverk, illustrationskonst och film. 

Självporträtt. Foto: Anna Danielsson/ Nationalmuseum

Isaac Grünewald

Apropå Isaac Grünewald, så såg jag den här imponerande golvvasen vid mitt besök på Rörstrands museum.

Rörstrands porslinsmuseum i Lidköping

Rörstrand Museum i Lidköping har öppnat igen efter ombyggnad. Man visar Rörstrands stora produktion med tusentals föremål. Nu skildrar man också alla konstnärer, modellörer, dekormålare m.fl. Man visar dessutom vad som krävs för att skapa keramik.

Rörstrand museum

Nordiska museet

Från utställningen Nordens Paris på Nordiska museet.

Utställningen Nordens Paris – om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 har förlängts: 17 september 2022 – 1 oktober 2023.
På bilden aftonklänningar.

”Utställningen bjuder in till ett visuellt möte med den legendariska ateljén och människorna som befolkade dess tudelade värld. Å ena sidan den dämpade pärlgrå visningssalongen med sofistikerade kunder, kreatörer och stjärnmannekänger. Å andra sidan den livliga syateljén med hantverksskickliga sömmerskor, damskräddare och brodöser, i full aktivitet bland skyar av chiffong och drivor av tyll.”

Foto: Hendrik Zeitler /Nordiska museet

logga Röhsska

Röhsska museet

har länge varit mitt favoritmuseum och jag har med förtjusning spanat in museets formhistoria som berättat om formens utveckling under 200 år, d.v.s. en kronologisk stilhistoria med omkring 1000 designklassiker bland möbler, industridesign, dräkter, affischer, textilier, keramik, glas och mycket mer. Nu har den emellertid lagts ner! Man ska så småningom ersätta den med en mera tematisk utställning – inte kronologisk! På hemsidan kan man dock ta del av formhistorien!

Museets basutställningar är ändå intressanta för dig som är intresserad av design och stilhistoria. För det första har vi 1700-talets former med härliga rumsinteriörer i både rokoko- och gustaviansk stil. Man stiger liksom in i 1700-talet och kan betrakta porslinsfiguriner, möbeldetaljer och mycket mera. För det andra kan vi gå in i Barockkammaren möta barockens kraftfulla form men också utsirade detaljer. För det tredje kan man i avdelningen Inspiration Östasien tal del mötet mellan Norden och Östasien och här samsas riktigt gamla föremål med samtida formgivning.

Om man vill följa stilarnas utveckling är t.ex. stolen bra exempel. Den ska vara bekväm och praktisk men också estetiskt tilltalande och då följer den ofta tidens aktuella mode. Och i det öppna magasinet kan man spana in ett stort urval stolar, som sträcker sig över mer än 300 år.  

Sist men inte minst har vi Torsten och Wanja Söderbergs sal där man visar en liten utställning och ett urval skisser om och av arkitekten Otto Schulz.

Sveriges glasmuseum/Kulturparken i Småland

Länge leve Kosta! Kosta glasbruk har nämligen en obruten tradition av manuell tillverkning sedan 1742 och än glöder det i hyttan. Denna 275-årsutställning uppmärksammar därför både glaset, bruket och människorna och den pågår tillsvidare.