Meny Stäng

Aktuellt om design och konsthantverk

Aktuellt om design och konsthantverk och antikt.

Här hittar du vad som är aktuellt i Sverige och utomlands.

Aktuellt och på gång just nu

ArkDes stängt för ombyggnation 28.08.2023 – 13.06.2024.

Vandalorum

Lisa Larson

En stor utställning med keramikern Lisa Larson. 22 april – 7 april 2024.
På bilden gjutna stengodsfigurer för Gustavsberg. Fotograf Thomas Svensson.

Lisa Larson

Kulturen i Lund

Sven Fristedt

Sven Fristedt – Mästare i mönster

En stor retrospektiv utställning om Sven Fristedts konstnärskap, från första mönstret för textilindustrin i slutet av 1950-talet till nutid. Han arbetade för bland andra Borås Wäfveri AB och IKEA, men även till flera av Katja of Swedens kollektioner. 1 april 2023 – 28 januari 2024.
Fotot av Sven Fristedt är privat. Montage: Kulturen i Lund

Prins Eugens Waldemarsudde

Prinsens kända och okända skatter

Konsthantverk i glas, stengods, silver, porslin, marmor och brons samt möbler men också måleri och skulptur. 22 april 2023 – 17 mars 2024.
På bilden jugendvaser i överfångsglas av Karl Lindeberg och Gunnar G:son Wennerberg. Foto: Lars Engelhardt.

Waldemarsudde

Nordiska museet

Nordiska museet firar 150 år med olika händelser och evenemang. Kolla in jubileumsåret!

Rörstrands porslinsmuseum i Lidköping

Rörstrand Museum i Lidköping har öppnat igen efter ombyggnad. Man visar Rörstrands stora produktion med tusentals föremål. Nu skildrar man också alla konstnärer, modellörer, dekormålare m.fl. Man visar dessutom vad som krävs för att skapa keramik.

Rörstrand museum
logga Röhsska

Röhsska museet

Låt hundra blommor blomma

Elsa Pärs-Berglund (1920–2005) skildrade genom olika vävtekniker politiska skeenden, globala orättvisor, miljöfrågor och den svenska klasskampen under 1900-talet. Hennes verk ställs ut tillsammans med de samtida konstnärerna Shabnam Faraee och Josefin Gäfvert.

Blomman som symbol för rättvisa och motstånd har hämtats från verket Låt hundra blommor blomma från 1975. Utställningen visas 18 november 2023 – 15 september 2024

Foto: Elsa Pärs-Berglund, detalj från Samling Gustav Adolfs torg, 1973. Foto: Röhsska museet

logga Röhsska

Röhsska museet har länge varit mitt favoritmuseum och jag har med förtjusning spanat in museets formhistoria som berättat om formens utveckling under 200 år. Nu har den emellertid lagts ner! Man ska så småningom ersätta den med en mera tematisk utställning – inte kronologisk! På hemsidan kan man dock ta del av formhistorien!

Museets basutställningar är intressanta för dig som är intresserad av design och stilhistoria. För det första har vi 1700-talets former med härliga rumsinteriörer i både rokoko- och gustaviansk stil. För det andra kan vi gå in i Barockkammaren möta barockens kraftfulla form men också utsirade detaljer. För det tredje kan man i avdelningen Inspiration Östasien tal del mötet mellan Norden och Östasien och här samsas riktigt gamla föremål med samtida formgivning.

Sist men inte minst har vi Torsten och Wanja Söderbergs sal där man visar en liten utställning och ett urval skisser om och av arkitekten Otto Schulz.

Sveriges glasmuseum/Kulturparken i Småland

Länge leve Kosta! Kosta glasbruk har nämligen en obruten tradition av manuell tillverkning sedan 1742 och än glöder det i hyttan. Denna 275-årsutställning uppmärksammar därför både glaset, bruket och människorna och den pågår tillsvidare.