Meny Stäng

Aktuellt om design och konsthantverk

Aktuellt om design och konsthantverk och antikt.

Här hittar du vad som är aktuellt i Sverige och utomlands.

Aktuellt och på gång just nu

Hallwylska museet

En ny stil för en ny tid – Utflykter i Art Nouveau

Mer än trehundra föremål i glas, keramik och metall visas och som representerar stilens olika uttryck och variationer. Visas till och med augusti 2023.

Fotograf: Montage Hallwylska museet.

Stilspaning – läs mer om Jugend/Art Nouveau.

Art Nouveau

Vandalorum

Lisa Larson

En stor utställning med keramikern Lisa Larson. 22 april – 5 november 2023.
På bilden gjutna stengodsfigurer för Gustavsberg. Fotograf Thomas Svensson.

Lisa Larson

Kulturen i Lund

Sven Fristedt

Sven Fristedt – Mästare i mönster

En stor retrospektiv utställning om Sven Fristedts konstnärskap, från första mönstret för textilindustrin i slutet av 1950-talet till nutid. Han arbetade för bland andra Borås Wäfveri AB och IKEA, men även till flera av Katja of Swedens kollektioner. 1 april 2023 – 28 januari 2024.
Fotot av Sven Fristedt är privat. Montage: Kulturen i Lund

Prins Eugens Waldemarsudde

Prinsens kända och okända skatter

Konsthantverk i glas, stengods, silver, porslin, marmor och brons samt möbler men också måleri och skulptur. 22 april 2023 – 17 mars 2024.
På bilden jugendvaser i överfångsglas av Karl Lindeberg och Gunnar G:son Wennerberg. Foto: Lars Engelhardt.

Waldemarsudde

Southern Sweden Design Days

25 – 28 maj fylls Malmö med design genom utställningar, seminarier, workshops och nätverksevent. Arrangeras av Form/Design Center.

Nordiska museet

Nordiska museet firar 150 år med olika händelser och evenemang. Kolla in jubileumsåret!

Från utställningen Nordens Paris på Nordiska museet.

Utställningen Nordens Paris – om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 har förlängts: 17 september 2022 – 1 oktober 2023.
På bilden aftonklänningar.

”Utställningen bjuder in till ett visuellt möte med den legendariska ateljén och människorna som befolkade dess tudelade värld. Å ena sidan den dämpade pärlgrå visningssalongen med sofistikerade kunder, kreatörer och stjärnmannekänger. Å andra sidan den livliga syateljén med hantverksskickliga sömmerskor, damskräddare och brodöser, i full aktivitet bland skyar av chiffong och drivor av tyll.”

Foto: Hendrik Zeitler /Nordiska museet

Rörstrands porslinsmuseum i Lidköping

Rörstrand Museum i Lidköping har öppnat igen efter ombyggnad. Man visar Rörstrands stora produktion med tusentals föremål. Nu skildrar man också alla konstnärer, modellörer, dekormålare m.fl. Man visar dessutom vad som krävs för att skapa keramik.

Rörstrand museum
logga Röhsska

Röhsska museet

har länge varit mitt favoritmuseum och jag har med förtjusning spanat in museets formhistoria som berättat om formens utveckling under 200 år. Nu har den emellertid lagts ner! Man ska så småningom ersätta den med en mera tematisk utställning – inte kronologisk! På hemsidan kan man dock ta del av formhistorien!

Museets basutställningar är intressanta för dig som är intresserad av design och stilhistoria. För det första har vi 1700-talets former med härliga rumsinteriörer i både rokoko- och gustaviansk stil. För det andra kan vi gå in i Barockkammaren möta barockens kraftfulla form men också utsirade detaljer. För det tredje kan man i avdelningen Inspiration Östasien tal del mötet mellan Norden och Östasien och här samsas riktigt gamla föremål med samtida formgivning.

Om man vill följa stilarnas utveckling är t.ex. stolen bra exempel. Den ska vara bekväm och praktisk men också estetiskt tilltalande och då följer den ofta tidens aktuella mode. Och i det öppna magasinet kan man spana in ett stort urval stolar, som sträcker sig över mer än 300 år. Foto: Carl Ander. 

Stolar

Sist men inte minst har vi Torsten och Wanja Söderbergs sal där man visar en liten utställning och ett urval skisser om och av arkitekten Otto Schulz.

Nordiskt mode nu: Stickat och tryck

Utställningen visar tolv projekt av femton utvalda designer, hälften av projekten stickat och hälften av tryck. Deltagare är Linda Aasaru, Serena Coelho, Monika Colja, Sasha Heinsaar, Rintaro Iino, Tuuli-Tytti Koivula, Maibritt Marjunardóttir, Mikaela Mårtensson, Matilda Sundkler, Juha Vehmaanperä, och Boram Yoo, samt Elina Heilanen, Aleksandra Hellberg, Camilla Naukkarinen och Noora Vihervirta som presenterar ett gemensamt projekt.

Utställningen ingår i ett nordiskt samarbete och syftar till att stötta nästa generation av modedesigners och pågår till 31 oktober 2023.

Bild: Foto Kristin Lidell, Röhsska museet.

Nordiskt mode nu: Stickat och tryck

Sveriges glasmuseum/Kulturparken i Småland

Länge leve Kosta! Kosta glasbruk har nämligen en obruten tradition av manuell tillverkning sedan 1742 och än glöder det i hyttan. Denna 275-årsutställning uppmärksammar därför både glaset, bruket och människorna och den pågår tillsvidare.