Meny Stäng

Kelter och germaner

Fibula, vikingaskepp, glaspärlor m.m. från kelterna och germanerna

Fibula (dräktspänne), vikingaskepp, Tolkiens ring, keltisk hjälm och glaspärlor.

Design- och stilhistoria
Tidig medeltid – kelter och germaner

Kelter och germaner var inga etniska utan ständigt föränderliga grupper med olika språk och dialekter. (Populär)kulturen och hela den moderna fantasygenren vore otänkbara utan germanernas och kelternas berättartradition.

Kelter

Den keltiska kulturen gick tillbaka till hallstattkulturen i nuvarande Österrike ca 1 000–400 f.Kr. vid övergången mellan brons- och järnålder. Latènekulturen från ca 500 f. Kr. hade sitt ursprung i nuvarande Schweiz.

Grekerna beskrev kelterna som ett av de fyra stora barbarfolken vid sidan om skyter, perser och libyer. Herodotos kallade dem keltoi och romarna kallade dem galler. Kelternas samhällen blev en kulturell smältdegel av lokala traditioner och impulser från skyter, etrusker och greker.

Keltiskt ornament
Keltiskt ornament

Skytiska djurmotiv och grekiska växtmotiv blev till spiralslingor, virvelmotiv och stiliserade djur. Man gjorde gjutna glaspärlor och smycken med inläggningar av emalj. Man drejade och målade krukor. Kelterna präglade även egna mynt efter förebilder från Grekland och Rom. Kelternas diktare kallades barder, som berättade och sjöng inte minst hjältesagor.

De brittiska kelterna drevs tillbaka av angler och saxare till Wales och Skottland trots motstånd från kung Artur och hans riddare. Än idag lever de kelstiska språken kvar, kymriska /walesiska respektive gaeliska. I Frankrike hittar vi bretonska. I Irland är iriska ett officiellt språk jämte engelskan.

kerlter och germaner - karta
På kartan kan man se några germanska folkgrupper.

Germaner

Genom Caesars erövring av Gallien och kelterna ca 50 f. Kr., hade romarna blivit grannar till, i deras tycke, halvvilda folkslag norr om Alperna, som de kallade ”germani”. Vår kunskap om germanerna är filtrerad genom grekernas och romarnas ögon och en senare beröringsskräck beror på germanernas koppling till nazismen. Man kan komma närmare germanerna genom arkeologin och genom att studera deras olika språk. Språkvetarna bedömer att de omkring 500 f. Kr. hade ett gemensamt språk och att man efter ca femhundra år utvecklade olika dialekter.

När man under renässansen ville återuppliva antiken sökte man efter texter och fann då Tacitus skrift Germania från år 98 f. Kr. Här kunde man läsa om de germanska grupperna/folken där familjerna levde i självhushåll. Vuxna män samlades till ”concilium”, rådslag. Hirden, unga män som följde hövdingen i krig, var fröet till feodaltidens riddare. Våra veckodagar berättar om gemensamma gudar, på svenska Oden, Tor och Frigg.

Germanerna var skickliga på metallarbeten. Influenser kom från kelter och skyter och även från romarna. De naturalistiska motiven med hästar, hjortdjur och fåglar blev alltmer schematiserade och abstrakta och de blev en särskild nordisk konstart.

Kulturskatt

Efter kelter och germaner har vi en muntlig tradition med sånger och berättelser. De dyker upp i populärkulturen. Gamla keltiska sagor från Wales, Skottland och Irland hade liknande hjältar men med olika namn. Tolkien hämtade inspiration från både kelter och germaner.

Placera in kelter och germaner i timeline

Se helaTimeline>>>

/text

/text

Ur Alla tiders stil om medeltiden och kelter och germaner
Större text på bilden >>>
Läs mer i Alla tiders stil där, beskrivningen av stilarna varvas med utvikningar om hemmens utveckling, populärkultur, om livsstil och konsumtion och mycket mer. Stilarna är utmärkta krokar att hänga upp historien på och göra den spännande och intressant.

Video om kelter och germaner

Video om kelter och germaner. Av Eva Atle Bjarnestam.

Genväg till stilarna