Meny Stäng

Art déco

Art déco – design- och stilhistoria
1920-30-tal

Numera har både art déco och modernism blivit samlingsbegrepp för stilarna från 1920- och 30-talen, inklusive den svenska tjugotalsklassicsimen.

bilder på byggnad och bil - art déco

I mitten Hoover Building och till höger Chrysler Airflow från 1933 som kom att påverka bildesignen.

Stilen dök upp i Frankrike strax före första världskriget och då kallade man stilen Le Style 1925, Jazzmodern eller Zig-Zag-style.

Vid Parisutställningen 1925 var art déco den stora, moderna stilen, d.v.s. en glamorös och lyxig stil.

Själva namnet kommer från Parisutställningen 1925, nämligen Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes. Men begreppet art déco använde man inte förrän på 1960-talet i samband med en utställning i Paris.

Fransmannen Émile Jacques Ruhlmanns paviljong Hôtel du Collectionneur, såg verkligen ut som en rik konstälskares hem, d.v.s. en fest för ögat. Det här var den moderna stil som hade framtiden för sig ansåg man, även om vissa radikala ögon såg den som ”fel” modernism.

Influenser

Exempel på ny teknik som påverkade art déco-arkitekturen var armerad betong.

Exotism från många olika håll påverkade stilen, från Kina och Japan, Indien, Persien samt antiken. Man var inspirerad av de egyptiska pyramiderna och Orienten samt former och starka färger. 1922 hade man ju funnit Tutankhamuns gravkammare med alla dess skatter och som väckte stor uppmärksamhet i Europa.

Genom kolonialismen kunde man hämta dyrbara material för möbler och hantverk.

Den ryska baletten hade gjort sensation i Paris redan före första världskriget och också inspirerat modeskaparen Paul Poiret till ett nytt, glamoröst och sexigt mode.

Många olika modernistiska ismer inom konsten influerade art décon, såsom kubismen, fauvismen, orfismen m.fl.

Det fanns också beröringspunkter med klassicismen och den stramare varianten av jugendstilen. Andra -ismer och stilar påverkade, framför allt kubismens geometriska former.

Typiskt art déco

Vad är typiskt för stilen? Kort sagt lyx och glamour och en explosion av färger.

art déco bilderj mode smycke

Dräkt av den franske modeskaparen Paul Poiret till vänster.

Art déco är både lyx och modernitet. Man kombinerade dyra material och utsökt hantverk i modernistiska former. Möbler fick inlägg av elfenben och silver, och smyckena kombinerade diamanter med platina, jade, koraller m.fl. dyrbara material. Så småningom använde man också mindre dyrbara material såsom glas och bakelit.

Art déco blev en inredningsstil för oceanfartyg, lyxtåg och skyskrapor. Och inte minst kom det till många biografer och filmpalats runt om i världen i art déco-stil.

Den franska paviljongen vid Parisutställningen 1925 var en fest för ögat. Sveriges paviljong var däremot mer återhållsam och klassicistisk. Men man kunde se att de var samma andas barn.

USA anammade art décon och skyskraporna blev karaktäristiska för stilen, t.ex. Chrysler Buildning med sin stålspira och kylarlocksdekorationer i rostfritt stål.

På 1930-talet fick art décon mer långsträckta och rundade former, med inspiration från flyget och med dekorativa detaljer som vingar och fartlinjer. Stilen har kallats både Streamline och Art Moderne och denna strömlinjeform blev populär i USA och påverkade också kökens och köksutrustningens utformning långt in på 1950-talet.

Konstnärer och formgivare

Émile Jacques Ruhlmann och Eileen Gray gjorde möbler, René Lalique, Maurice Marinot glas, Jean Puiforcat silver samt Jean Dunand som inredde de franska oceanångarna.

Art déco-stilen hade inte så många utövare i Sverige ansåg man tidigare. Viss keramik av Wilhelm Kåge vid Gustavsberg, Arthur Percys svarta flintgods för Gefle, en del av Edward Halds produktion för Karlskrona samt Uno Åhréns, Axel Einar Hjorths, Carl Hörviks och vissa av G. A. Bergs möbler kan räknas hit, liksom glas av Ewald Dahlskog och Edvin Ollers.

Så har vi inredningen i Stockholms stadshus med bl.a. Ernst Spoléns möbler och Maja Sjöströms tyger, som man räknar till art déco. Guldmosaiken där har man kallat både bysantinsk och art déco. Det bästa exemplet på svensk art déco var M/S Kungsholm av Carl Bergsten i samarbete med Anna Petrus med flera.

Stilförvirring

Börskraschen 1929 lade sordin på art déco-stilen. Den dröjde sig kvar i offentliga miljöer, men blev så småningom en förgrovad version av sitt ursprungliga, vågade jag. Art déco inspirerade antidesignrörelsen och postmodernismen senare under 1900-talet och återkommer med jämna mellanrum som en trendig inredningsstil.

På senare tid har en viss stilförvirring uppstått. Art déco i vidare mening har blivit synonymt med design och arkitektur från 1920- och 30-talen vid sidan av modernismen. Och tjugotalsklassicismen, svenska Swedish Grace, blir ofta kallad en variant av art déco.

Vill man se exempel på art déco-stil, kan man se den engelska teveserien om Agatha Christies Hercule Poirot. Man gjorde 70 episoder mellan 1989 och 2013. Men efter 2005 lät man medvetet alla episoder utspela sig under 1930-talet med tydlig anspelning på internationell art déco.

Placera in art déco i Timeline >>>

Timeline

Se video om art déco

Se fler bilder som visar art déco-stilen. Att kunna en del om stilhistoria gör att vi kan avkoda vår omgivning och spåra det gamla i det nya.

Genväg till stilarna

Externa länkar

Art déco – Victoria and Albert Museum