Meny Stäng

2000-talets form och design

Bilder av stora män från 1800-talet.
Bilder av kvinnor från 1900-talet och en från 2000-talet.
Bilderna får representera arvet från 1800- respektive 1900-talet (och en född på 2000-talet)

2000-talet – 00- och 10-talets uttryck – Vår bästa tid är nu?

2000-talets stora berättelse verkar vara den om eländes elände. Klimatförändringar, terrorism, krig, mord, naturkatastrofer, masskjutningar, svält, flyktingar, pandemier, ojämlikhet. Allt detta föder en rädsla som populister utnyttjar både till höger och vänster. Och media förstärker med ständigt negativa nyheter.

Levnadsbetingelserna har faktiskt blivit bättre på jorden. Fattigdom, undernäring, analfabetism, barnarbete och spädbarnsdödlighet har sjunkit. Och medelåldern har ökat.

Genom sociala medier kan vi själva delta och vara aktiva. Detta kan i sin tur också missbrukas. Möjligheterna att fejka nyheter är så stora att de faktiskt kan hota demokratin. Och vi vet inte vart AI kommer att föra oss.

Klimatfrågan

Det som kommer att påverka mode och konsumtion är klimatfrågan. Sekelslutets mer optimistiska syn med hållbar utveckling blev förbytt i en klimatkris. Nobelpristagaren i kemi 1995, Paul Jozef Crutzen, har föreslagit att vi ska använda begreppet antropocen för en ny geologisk epok. Under den epoken har människans inflytande på jordens natur och klimat varit avgörande. Påverkan har varit som allra störst efter 1945, under ”den stora accelerationen”.

Vi reser och konsumerar alltmer och vi slänger mer. Motståndet mot detta slöseri växer. Intresset för närproducerat och småskalig produktion har ökat. Vi äter mindre kött, deltar i köpfria dagar; vi byter, lånar och handlar i andra hand. Nu kan vi välja att hyra i stället för att köpa. Vi lär oss lappa och laga och årets julklapp 2018 var ett återvunnet plagg ! Man kan fråga vad en enskild människa kan åstadkomma. Så dyker en Greta Thunberg upp. Hon har visat både vad en enda människa kan göra och att människor som summa skulle kunna vara en avgörande kraft för att nå det postfossila samhället.

Allt på en gång inom form och design

Det tar ganska lång tid innan man kan urskilja vad som är typiskt för ett decennium. Många trender förekommer samtidigt, men med olika fokus och perspektiv. Inredningstrender är numera nästan lika snabba som inom klädmodet.

Mode och trender pendlar mellan minimalism och maximalism med uttryck som Enkelt, Eklektiskt, Bohemiskt och Lyxigt. Enkelheten kan vara hälsosam och miljövänlig, lantligt robust eller elegant och lyxig. Eklektiska uttryck ger en medveten eller slumpmässig blandning. Det konstnärligt bohemiska kan övergå till det till synes slarviga. Det överdådigt lyxiga kan vara både iögonfallande och diskret.

Beskrivningar och uttryck som ständigt återkommer är Modernt, Trendigt, Klassiskt, Traditionellt, Tidlöst och Retro. I många av dessa kan man följa trådar tillbaka till äldre stilar. Intresset för det miljövänliga och hållbara har ökat. Ibland är det svårt att avgöra om det är på riktigt eller bara yta.

Arkitektur och design

Nyproduktionen av bostäder följer fortfarande 1930- och 40-talens byggnormer trots att vi idag använder bostaden helt annorlunda. Numera ligger fokus på öppna planlösningar och mer på möbler och föremål än tidigare .

Det finns en diskrepans mellan den allmänna hållbarhetsdebatten och renoveringsivern. Vi köper gärna ekologisk mat, men vi vill ändå ha det nyrenoverat hemma. En ny generation konsthantverkare har bjudit motstånd mot funktionalismen och den goda smaken. Hantverk blev till ”craftivism” och 1970-talets samhällskritiska inställning har kommit tillbaka. Inom formgivningen utgår man från koncept och använder konstnärens sätt att arbeta. I Per B. Sundbergs glas och keramik, ibland kallad ”brutalbarock”, kan formen knappast befinna sig längre från funktionen.

Mode

Mode blev mode under 2000-talet och blev alltmer betraktat som finkultur. Första halvan av 00-talet var varumärkenas guldår. H&M samarbetade med kända modeskapare ; första gången 2004 med Karl Lagerfeld. 2000-talet började glamoröst och lyxigt. Mest iögonfallande var kanske hipsterjeansen med extremt låg midja. Byxornas ben gick från superutsvängda till att vara så tajta att de övergick till leggings. Jeansen har varit mode som aldrig förr och de skulle se autentiskt slitna ut. Kring 2010 var klackarna högre än någonsin. En av de mest bestående trenderna, bokstavligt talat, var tatueringar. På senaste tiden har vi blivit mer påklädda med vida byxor, långa kjolar och hög midja, ”modest fashion”.

Ur Alla tiders stil om 2000-talet.

Samhälle

Terrorattack mot World Trade Center 2001. Irakkriget startar 2003 och Saddam Hussein störtas. De sista amerikanska soldaterna lämnar Irak 2011. Detta år pågår ”den arabiska våren” i Nordafrika och Mellanöstern. Kriget i Syrien startar som en protest mot al-Assad-regimen med inblandning av inhemska och utländska intressegrupper. IS, Islamiska staten, utnyttjar situationen för att skapa ett islamistiskt kalifat och använder massivt våld och terror.

Väpnad konflikt i östra Ukraina 2013. FN-resolution mot Rysslands de facto-annektering av Krim 2014. En etnisk nationalism växer i Europa med rötter i första världskrigets olösta konflikter och i 1930- och 40-talens fascistiska strömningar.

Fadime Sahindal mördas av sin far 2002 och hedersmord börjar uppmärksammas. Utrikesminister Anna Lindh mördas 2003. Tsunamikatastrofen i Thailand 2004. Anders Behring Breivik genomför terrordåd i Norge 2011. Kärnkraftshaveri i Fukushima, Japan, samma år.

Finanskris 2008. Barack Obama president i USA 2009 och Donald Trump 2017. Alliansen vinner valen i Sverige 2006 och 2010. 2014 bildas en rödgrön minoritetsregering med Sverigedemokraterna som vågmästare. Flera månader efter valet 2018 bildar Stefan Löfven åter en rödgrön regering med Centerpartiets och Liberalernas stöd. Diskrimineringslagen träder i kraft 2009 och ersätter jämställdhetslagen. Diskrimineringsombudsmannen, DO, bildas. Äktenskapslagen blir könsneutral.

Kultur

Nyrealismen lever vidare i foto- och videokonst, men också i Lars Lerins akvareller. Karin Mamma Andersson representerar Sverige i Venedig 2003. Graffitimålaren Magnus Gustafsson, Nug, provocerar med videon Territorial pissing 2008/09. Anna Odells film Okänd, kvinna 2009–349701 väcker också rabalder 2009.

2003 får vi telefoni på nätet via Skype. Youtube dyker upp 2005, Twitter och Facebook 2006 och Instagram 2010. Smarta mobiltelefoner blir våra nya datorer.

En dramatikers dagbok av Lars Norén kommer 2008 på 1680 opaginerade sidor. Lena Andersson skriver om Ester och kärleken i Egenmäktigt förfarande 2013 och Utan personligt ansvar 2014.Tomas Tranströmer får Nobelpriset i litteratur 2011 och Bob Dylan 2016. Nordisk krim sprids över världen. Stieg Larssons Milleniumtrilogi filmas både i Sverige och USA. Roy Andersson vinner Guldlejonet i Venedig 2014 för filmen En duva satt på en gren och funderade på tillvaron.

Swedish House Mafia turnerar runt jorden och gör sin sista spelning 2013( ?) Håkan Hellström slår publikrekord på Ullevi 2016, 70 091 personer. Rappen, ett mellanting mellan tal, prosa, poesi och sång, blir mer mainstream. Rihanna, Lady Gaga, Beyoncé och Adele är några av alla framgångsrika kvinnliga artister.

Sommar-OS i Sydney 2000, Aten 2004, Peking 2008, London 2012 och Rio de Janeiro 2016. Vinter-OS i Salt Lake City 2002, Turin 2006, Vancouver 2010, Sotji 2014 och Pyeongchang 2018.

Antalet flexitarianer, vegetarianer och veganer ökar dramatiskt, särskilt bland unga kvinnor.