Meny Stäng

1900-talets formgivare

De formade 1900-talet av Eva Atle Bjarnestam

Om De formade 1900-talet – design a – ö

De formade 1900-talet är en kortfattad men innehållsrik uppslagsbok om 1900-talets formgivare. Det finns gott om böcker som behandlar 1900-talets formgivare inom olika områden var för sig. Den här boken däremot ger en bred översikt över dem som format 1900-talet inom många olika områden inom konsthantverk och konstindustri, glas, porslin, metall, textil, möbler men även inom mode, industridesign och grafisk design.

Materialet var naturligtvis överväldigande och urvalet var därför inte lätt. Sverige är utgångspunkt, men det förekommer även utländska namn som har påverkat vår formvärld.

Boken börjar med en kortfattad stilhistoria över 1900-talet och avslutas dessutom med en rundtur i landet med tips och adresser till intressanta samlingar, institutioner och typiska exempel på 1900-talets formgivning. En del av dessa kan naturligtvis vara inaktuella idag, men de kan förhoppningsvis inspirera till att leta efter och besöka fler exempel på 1900-talets formgivning runtom i Sverige.

1900-talets formgivare, företag, grupper m.fl.

Huvuddelen av De formade 1900-talet består alltså av en uppslagsdel med ungefär 1 500 uppslagsord för enskilda formgivare, företag, föreningar och grupper. Samtliga ges en kortfattad beskrivning med historik, viktiga arbeten, uppdragsgivare samt lästips för vidare studier.

Video om boken De formade 1900-talet – design a – ö

Sidexempel, som visar att den inte är illustrerad, men att desto mer innehåll har fått plats.

1900-talets formgivare - A

Vilka minns du av 1900-talets formgivare?

Själv somnade jag t.ex. varje kväll som barn bredvid fondtapeten Vårklocka. Jag ställde mina böcker i en stringbokhylla, använde Salte Peter och körde så småningom en Volkswagenbubbla. Inte visste jag t.ex. att det fanns en Josef Frank, Nisse Strinning, Anita Nylund eller Ferdinand Porsche!

Sagt om boken De formade 1900-talet

Sambindningen: ”Boken ger en god överblick över ett ofta svåröverskådligt material och framför allt presenteras omfattande fakta i samlad form, dessutom på ett lättillgängligt språk och i ledig stil. — Boken fyller ett stort behov Den är tänkbar som referensbok såväl som guidebok för en intresserad allmänhet.” – Anita Mölder

Bokklubben Pablo: ”Det har länge saknats en bred översikt över de möbelformgivare, keramiker, glaskonstnärer och modekreatörer som var med under det glada 1900-talet. Därför är det riktigt roligt att det nu finns ett bra lexikon i ämnet —”

Genväg till 1900-talets formgivare och till 1900-talets decennier

1900-talets formgivning a – ö

De formade 1900-talet av Eva Atle Bjarnestam
Ibland är det bäst att ha själva boken till hands! Innehållet i De formade 1900-talet, formgivare, företag, föreningar, grupper:

1900-talets decennier

Klicka på knapparna och läs om design och formgivning under 1900-talets decennier: