Meny Stäng

Ikeas 1940-tal

Hur allting började – Ikeas 1940-tal

Ikeas 1940-tal började när Ingvar Kamprad annonserade en möbel första gången 1948. Men då hade han noga studerat hur andra annonserade i Jordbrukarnas föreningsblad. Han annonserade t.ex. en stickfåtölj från Liatorp och ett soffbord från Öljehult. Genom ”Uppropet”, d.v.s. en bilaga till Jordbrukarnas föreningsblad (nuvarande Land) kom katalogen till. Den hette Ikéa-nytt – nyckeln till goda inköp och rubriken löd ”Till landsbygdens folk”. Och katalogen kom ut i hela 285 000 exemplar.

Ikéa-nytt innehöll bl.a. fåtöljen Viking, Inge gungfåtölj och stickfåtöljerna Emma och Rut. Här fanns också tvåfärgspennan Colour, kamera med spegelreflex, nylonstrumpor, rostfria bestick och lite av varje som var brukligt i en postorderkatalog vid denna tid.

Det här var starten. Nu var grunden lagd till ett företag som under de närmaste decennierna skulle bli till ett av Sveriges och världens mest framgångsrika företag.”

På 1940-talet startade många svenska företag, som skulle komma att bli framgångsrika. Och flera av dem kom nämligen ur små, enkla förhållanden. Den första Hennes-butiken t.ex. öppnade i en före detta fiskaffär i Västerås. Och även postorderföretaget Ellos, som började i en nedlagd mjölkaffär.

År 1943 registrerade Ingvar Kamprad postorderföretaget Ikea. Man har berättat så många gånger om pojken som började sälja tändstickor från gården Elmtaryd i Småland och slutade som ledare för ett ofattbart stort företag att berättelsen därför ibland lägger sig som en mytisk aura kring företaget. Därför har det varit intressant att ta reda på mer om företaget och vi börjar med Ingvar Kamprad själv.

Ur Intervjun med Ingvar Kamprad – Ikeas 1940-tal – hur allting började

Är design en framgångsfaktor för IKEA?

Ja det är det. Men vi gör en anpassning till funktionen. Vi har tre villkor som ska bli uppfyllda: Form, Funktion och Produktionsanpassning, FFP. De där berömda danska trattformade lamporna [Semilampan], formen är ok, funktionen är ok, men de saknar P:et för produktionsanpassning. Svarvar de tre, får de slänga två. Då är det någon som tänkt fel. Nej, då är den inte vacker för mig. —

Läs recensioner om boken IKEA design och identitet

“Det är oerhört kul att läsa om alla formgivare och deras skapelser.”
Fru E:s böcker

Fler recensioner om boken.

Genväg till Ikeas design under decennierna

Interna länkar

Evas blogg – kategori Ikea

Externa länkar

Ikeas inspirationskällor, Barnebys Magazine

IKEA museum – historien om IKEA och en titt på sortimentet decennium för decennium

Hur Ikea lurar dig att köpa fler saker – The Hustle 26 feb 2022