Meny Stäng

1920-talets form och design

Så många begrepp för 1920-talets form och design!

I början på 1900-talet ville man befria sig från 1800-talets stilimitationer och nystilar och skapa något helt nytt. Man kan urskilja flera olika strömningar. Jugendstilen var på väg bort, men modernismen, klassicismen och art décon ville alla vara den nya, moderna stilen. Och alla var med om att påverka 1920-talets form och design.

Bilder som illustrerar 1900-talets form och design
1900-talets decennier:

Stol Josef Frank och graverat glas Simon Gate 1920-tal, takkrona art déco New Yorker hotel, Konsumbutik Svedmyra och mugg Swedish Grace (1930/2000-tal), tapet Josef Frank, Lena Larsson med fladdermusfåtölj 1950-tal, fåtölj Kyllö Ikea 1960-tal, postmodernistisk byggnad samt lampa Svarva 2000-tal.

Tjugotalsklassicism – Swedish Grace – Nordisk klassicism – 1920-talets form och design

När det gäller de olika begreppen, så blir man direkt hänvisad till ”nordisk klassicism” om man söker på tjugotalsklassicism och Swedish Grace på Wikipedia, där det begreppet står för arkitektur! Och det är kanske inte så konstigt för berömda byggnader kom till i olika stilar och inreddes av dåtidens främsta arkitekter och konstnärer, såsom stadshuset, rådhuset, konserthuset och stadsbiblioteket i Stockholm. Men inflyttningen till Stockholm var stor och trångboddheten akut. Kända arkitekter ritade även nödbostäder.

Den svenska tjugotalsklassicismen, även kallad Swedish Grace, stod på sin höjdpunkt i Paris 1925. Då kallade man stilen nyempir i Sverige. Den var alltså en i raden av alla nystilar.

Den brittiske kritikern Morton Shand myntade begreppet Swedish Grace i samband med Stockholmsutställningen 1930. Det begreppet använder ju också Nationalmuseum för sin stora utställning Swedish Grace 2022.

Ibland brukar man kalla tjugotalsklassicismen en variant av art déco. Men den var mer nationellt orienterad med ett nyklassiskt, enkelt och uttrycksfullt formspråk i den gustavianska stilens anda. Vissa inslag av allmoge var också typiskt.

Med Svenska Slöjdföreningen i spetsen hade man alltsedan Hemutställningen 1917 ambitionen att nå ut även till arbetarklassen med den vackrare vardagsvaran. I praktiken blev den trots allt mer exlusiv. Man ställde nämligen höga krav på hantverksskicklighet och kvalitet. Enkelhet var således en elegant enkelhet med noga genomtänkta detaljer och hög kvalitet i utförande och material

Vill man se ett bra exempel på tjugotalsklassicism, är t.ex. ett besök med guidad tur i Stockholms stadshus, givande.

Art déco – 1920-talets form och design

Art Déco var en fransk stil mellan första och andra världskriget. Den fick sitt namn efter Paris­ut­ställ­ningen, nämligen Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Mo­dernes.

Art déco underströk det individuella, dekorativa samt exklusiva. Man använde geomet­riska former och dekorer, starka färger och fick influenser från de egyp­tiska pyra­mi­derna samt Orienten. Man använde dyrbara material som elfen­ben, emalj och brons, men även enklare ma­te­rial som krom, färgat glas och bakelit.

Modernism/funktionalism – 1920-talets form och design

För modernismen/funktionalismen skulle funktionen och ändamålet bestämma formgivningen. Det som var funktionellt var också vackert. All dekoration för dekorationens egen skull blev därför bannlyst. Släta, vita ytor och enkla, geometriska former var alltså typiska – i Bauhausskolans anda. Svart var modefärg gärna i kombination med böjda stålrör.

1927 kunde man möta modernismen på uställlningen Die Wohnung i Stuttgart. Man ville gestalta en skön ny värld i takt med den nya tekniken, d.v.s. byggd på standardisering och massproduktion.

Och vi ska inte glömma att den stora Parisutställningen och avslutningsvis hette ”et Industriels Mo­dernes”.

Industridesign var en ny företeelse. Helmer MasOlle tog fram Volvos första personvagnsmodell och även Volvomärket 1926. Och vidare Gustaf Daléns AGA-spis som kom 1929.

Hur såg det ut i hemmen?

Favoritmaterial i möbler var t.ex. mörkbetsad ek eller björk. Sideboard och byffé var vanliga möbeltyper liksom ottomaner klädda i schagg med orientaliska mönster. Carl Malmsten gjorde vackra möbler med intarsia, bl.a. för Ulriksdals slott. Ett annat exempel är Louise Adelborgs Nationalservis som var med på Stockholmsutställningen 1930 och som från 2001 ändrade namn och därefter fick heta Swedish Grace. Nutida formgivare har därefter bidragit med nya modeller och färger.

I slutet på 1920-talet formgav Le Courbusier, Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer m.fl. möbler som med stålrör och skinn verkar helt moderna idag trots att det gått nästan hundra år. De förebådade alltså funktionalismen och vad som skulle komma på 1930-talet.

Modet under 1920-talet

Åren efter första världskriget kom många modenyheter, bl.a. garconnemodet och bobbat hår. Klänningen blev smal och hängde ledigt på kroppen. Istället för midjan lade man fokus på höften för att skapa en androgyn, strömlinjeformad figur. Istället för korsetter använde man slimmande gördlar. Små, snäva hattar, skopor eller klockhattar, drogs ner över pannan. Kjolarna blev korta men gick ändå nedanför knäna. 1925 visade man knäet för första gången.

Genom Coco Chanel blev det för första gången i västerländsk modehistoria, status att vara solbränd. Och så dansade ungdomarna charleston.

Ur Alla tiders stil

Utdrag ir boken Alla tiders sstil om 1920-talets form och design.

Samhälle 1920-tal

  • Diktaturer i hela Europa: Sovjetunionen, Italien, Spanien, Polen, Portugal och Jugoslavien.
  • Adolf Hitler gör ett kuppförsök 1923.
  • Börskrasch i New York 1929.
  • Allmän och lika rösträtt i Sverige slår igenom 1921.
  • Riksdagen inrättar 1921 Statens institut för rasbiologi. Det upphörde 1958.
  • Lag om kollektivavtal. Per Albin Hansson formulerar metaforen ”det svenska folkhemmet” i ett tal 1928.
  • 1927 tillåts flickor gå i läroverk.

Kultur 1920-tal

  • I Weimarrepubliken är Berlin ett centrum med Thomas Mann och Bertolt Brecht m.fl.
  • James Joyces roman Odysseus 1922 – milstolpe i den moderna litteraturen.
  • Franz Kafkas Processen ges ut postumt 1924.
  • André Bretons Det surrealistiska manifestet 1924.
  • Jubileumsutställning i Göteborg 1923.
  • Världsutställningar i Paris 1925 och Barcelona 1929.
  • Antologin Fem unga kommer ut 1929 – ”en brand i den gamla sura litterära halmhögen”.
  • Radiotjänst startar 1925.
  • Charlie Chaplin spelar in Guldfeber 1925.
  • Inom jazzen finns Louis Armstrong.
  • Sommar-OS i Antwerpen 1920, Paris 1924 och Amsterdam 1928. Vinter-OS i Chamonix 1924 och Sankt Moritz 1928.

Se video från Jubileumsutställningen i Göteborg 1923

1900-talets decennier

Klicka på knapparna och läs om design och formgivning under 1900-talets decennier:

1900-talets formgivning a – ö

De formade 1900-talet av Eva Atle Bjarnestam
Ibland är det bäst att ha själva boken till hands! Innehållet i De formade 1900-talet, formgivare, företag, föreningar, grupper: