Meny Stäng

Ikea på auktion

Aktuellt – Cavelli såld för 151 000 SEK

Från min intervju med Ingvar Kamprad i augusti 2008. Den ger hans (och Ikeas) inställning i ett nötskal. Stolen var inte riktigt funktionell! Den där “som går runt” behövdes inte!

Ikea på auktion – och sagt om Ikea

När jag skrev min bok om Ikea, var inställningen fortfarande sådan att det mesta från Ikea var slit och släng. Men det visade ju sig att vi sparar Ikeamöbler lika länge som andra möbler. Ikeas genomtestade möbler visade sig hålla. Och designen höll den också.

Design idag är dyrt och namnkunnigt! Det första man frågar är VEM har gjort den eller det? Fortfarande kan man höra att Ikea inte har nån riktig design, bara efterapning. Jag vågar påstå att det beror på brist på kunskap och en stor portion snobberi.

Men det är sant att fokuset på design egentligen passar Ikea illa. Man är styrd av produktion och förpackning etc. och det är ofta flera personalkategorier inblandade, även om formgivaren har sista ordet.

Eftersom man hela tiden jagar designernamn så har naturligtvis de mest kända namnen bidragit till efterfrågan. Plötsligt upptäckte man att Verner Panton gjort en stol för Ikea. Och Tapio Wirkkala osv.

Egentligen tycker jag att mycket av Ikeas bassortiment som formgivits av lite mindre glassiga namn är väl så bra. Och står sig i längden. Och faktiskt har trotjänarna Gillis Lundgren och Karin Mobring blivit insläppta i finrummet.

Följ Ikea på auktion

Barnebys får man en samlad bild av vad som dyker upp på auktionsverken.

I London finns Billy.forsale med tyngdpunkt på 1980- och 90-tal.

IKEA design och identitet av Eva Atle Bjarnestam


Alla decennier är rikt illustrerade med olika varuprodukter, noggrant angivna med namn och formgivare. Texterna varvas med intressanta intervjuer med formgivare och deras inställning till form- och produktionsprocessen.
Ur BTJ-häftet 2009:24