Meny Stäng

Ikea på auktion

Ikea på auktion – och sagt om Ikea

När jag skrev min bok om Ikea, var inställningen fortfarande att det mesta från Ikea var slit och släng. Men det visade sig att vi sparar Ikeamöbler lika länge som andra möbler. Ikeas genomtestade möbler visade ändå sig hålla. Och designen höll den också. Det märker vi idag när vi upptäcker Ikea på auktion!

Numera är det första man frågar är VEM har gjort den eller det även när det gäller Ikea. Design idag är därför namnkunnigt och dyrt! Fortfarande kan man nämligen höra att Ikea inte har nån riktig design, bara efterapade kopior. Men jag vågar påstå att det mer beror på brist på kunskap, fördomar och ibland en portion snobberi.

Det intensiva fokuset på namnfixerad design passar egentligen inte Ikea, eftersom man är styrd av produktion och förpackning osv. Flera personalkategorier är inblandade, även om formgivaren har sista ordet.

Under jakten på kända designernamn har man t.ex. upptäckt att Verner Panton gjort en stol för Ikea. Och Tapio Wirkkala en lampa osv. osv. Egentligen tycker jag att mycket av Ikeas bassortiment som formgivits av mindre kända namn är väl så bra. Och dessutom står sig i längden. För numera har trotjänarna Gillis Lundgren och Karin Mobring också blivit insläppta i finrummet.

Följ kategorin Ikea på auktion >>> på min blogg

Externa länkar

Ikeas inspirationskällor, Barnebys Magazine

IKEA museum – historien om IKEA och en titt på sortimentet decennium för decennium

Hur Ikea lurar dig att köpa fler saker – The Hustle 26 feb 2022

Barnebys får man en samlad bild av vad som dyker upp på auktionsverken.

I London finns Billy.forsale med tyngdpunkt på 1980- och 90-tal.

Läs recensioner om boken IKEA design och identitet

“Det är oerhört kul att läsa om alla formgivare och deras skapelser.”
Fru E:s böcker

Fler recensioner om boken.

Genväg till Ikeas design under decennierna