Meny Stäng

Ikea på auktion

Aktuellt – Cavelli såld för 151 000 SEK

Från min intervju med Ingvar Kamprad i augusti 2008. Den ger hans (och Ikeas) inställning i ett nötskal. Stolen var inte riktigt funktionell! Den där “som går runt” behövdes inte!

Ikea på auktion – och sagt om Ikea

När jag skrev min bok om Ikea, var inställningen fortfarande att det mesta från Ikea var slit och släng. Men det visade sig att vi sparar Ikeamöbler lika länge som andra möbler. Ikeas genomtestade möbler visade sig hålla. Och designen höll den också.

Design idag är dyrt och namnkunnigt! Det första man frågar är VEM har gjort den eller det? Fortfarande kan man höra att Ikea inte har nån riktig design, bara efterapning. Jag vågar påstå att det beror på brist på kunskap och en stor portion snobberi.

Det intensiva fokuset på design passar egentligen inte Ikea. Man är styrd av produktion och förpackning osv. Flera personalkategorier är inblandade, även om formgivaren har sista ordet.

Under jakten på kända designernam har man upptäckt att Verner Panton gjort en stol för Ikea. Och Tapio Wirkkala en lampa osv. osv.

Egentligen tycker jag att mycket av Ikeas bassortiment som formgivits av lite mindre kända namn är väl så bra. Och står sig i längden. Och numera har trotjänarna Gillis Lundgren och Karin Mobring blivit insläppta i finrummet.

Följ Ikea på auktion

Barnebys får man en samlad bild av vad som dyker upp på auktionsverken.

I London finns Billy.forsale med tyngdpunkt på 1980- och 90-tal.

Beställ boken IKEA design och identitet av Eva Atle Bjarnestam


Texterna varvas med intressanta intervjuer med formgivare och deras inställning till form- och produktions processen.
Ur BTJ-häftet 2009:24

Genväg till Ikeas design under decennierna

Externa länkar

IKEA museum – historien om IKEA och en titt på sortimentet decennium för decennium