Meny Stäng

Ikeas 1950-tal

Ikeakatalogen 1951 - 1953

Folkhemmet börjar möbleras från Älmhult

I början av 1950-talet var mjölkpallen vid gården Elmtaryd i Agunnaryd en länk mellan postorderföretaget Ikea och omvärlden. Det fanns gott om postorderföretag och priskrig rådde. I katalogerna kunde man utläsa det låga priset, men det gick inte att avgöra hur kvaliteten var. När klagomålen började strömma in från missnöjda kunder kom man på idén om en utställning i Älmhult. Här kunde människor själva se på, nypa i och jämföra varor i olika prislägen.”

Sveriges Möbelhandlares Centralförbund motarbetade IKEA från första stund, bland annat genom att förbjuda företaget att delta i mässor.  I Kungshallen i Stockholm ställde man en viss tid om året ut sina möbler, tills man öppnade varuhuset vid Kungens kurva 1965.

År 1953 stod den nya utställningslokalen klar i en före detta snickerifabrik i Älmhult. Succén blev så stor att man fick sätta upp stöttor under trappan upp till andra våningen när folk från hela Sverige strömmade till.

Ikeakataloger 1954 - 1956

Första varuhuset

Det första varuhuset öppnade i Älmhult 1958. Med sina 6 700 kvadratmeter blev det en turistattraktion som man åkte långväga ifrån för att besöka. ”Högborgen för modern svensk möbelkultur” hette det i katalogen. Och upplägget i katalogerna känns igen redan från första utgåvan.

De första formgivarna

Ingvar Kamprad lyckades så småningom knyta till sig svenska formgivare, som var och en på sitt sätt kom att betyda mycket,  Gillis Lundgren med sin erfarenhet från reklamvärlden, Bengt Ruda med fläkt av välkänd stockholmsarkitekt från NK och danskarna Arne Wahl Iversen, Preben Fabricius och Erik Wørts, som gav en touche av välrenommerad dansk design åt företaget.

Ikeakataloger 1957 - 1959

År 1956 kom den första monteringsbara möbeln, bordet Lövet. Efter det dyker ”monterbar” upp allt oftare. Även om historien förtäljer att det var Gillis Lundgren som kom på det där med platta paket, så var ju idén inte ny. Formgivarna Bengt Ruda och Erik Wørts, som kom till Ikea på 1950-talet, hade båda arbetat för NK. Där hade man börjat göra monterbara möbler redan på 1940-talet.

IKEA design och identitet av Eva Atle Bjarnestam


Alla decennier är rikt illustrerade med olika varuprodukter, noggrant angivna med namn och formgivare. Texterna varvas med intressanta intervjuer med formgivare och deras inställning till form- och produktionsprocessen.
Ur BTJ-häftet 2009:24