Ikeas 1950-tal – folkhemmet börjar möbleras från Älmhult
I början av 1950-talet var mjölkpallen vid gården Elmtaryd i Agunnaryd alltså en länk mellan postorderföretaget Ikea och omvärlden. Det fanns gott om postorderföretag och därför rådde priskrig. I katalogerna kunde man se det låga priset, men det gick inte att avgöra hur kvaliteten var. När klagomålen började strömma in från missnöjda kunder, kom man på idén om en utställning i Älmhult. Här kunde människor själva se på, nypa i samt jämföra varor i olika prislägen.” Så började Ikeas 1950-tal.
År 1953 stod den nya utställningslokalen klar i en före detta snickerifabrik i Älmhult. Succén blev så stor att man fick sätta upp stöttor under trappan upp till andra våningen när folk från hela Sverige strömmade till.
Sveriges Möbelhandlares Centralförbund motarbetade IKEA från första stund. Man förbjöd t.ex. Ikea att delta i mässor. Innan Ikea öppnade varuhuset vid Kungens kurva i Stockholm 1965, ställde man ut möbler i Kungshallen i Stockholm en viss tid varje år.
Första varuhuset
Det första varuhuset öppnade i Älmhult 1958. Med sina 6 700 kvadratmeter blev det en turistattraktion som man därför åkte långväga ifrån för att besöka. ”Högborgen för modern svensk möbelkultur” hette det t.ex. i katalogen. Och upplägget i katalogerna känns igen redan från första utgåvan.
De första formgivarna under Ikeas 1950-tal
Ingvar Kamprad lyckades knyta till sig svenska formgivare, som var och en på sitt sätt kom att betyda mycket, bl.a. Gillis Lundgren med sin erfarenhet från reklamvärlden, Bengt Ruda med fläkt av välkänd stockholmsarkitekt från NK samt danskarna Arne Wahl Iversen, Preben Fabricius och Erik Wørts, som gav en touche av välrenommerad dansk design åt företaget.
År 1956 kom den första monteringsbara möbeln, d.v.s. bordet Lövet. Efter det dyker också ”monterbar” upp allt oftare. Även om historien förtäljer att det var Gillis Lundgren som kom på det där med platta paket, så var ju idén inte ny. Formgivarna Bengt Ruda och Erik Wørts, som kom till Ikea på 1950-talet, hade båda arbetat för NK. Där hade man börjat göra monterbara möbler redan på 1940-talet.
Läs recensioner om boken IKEA design och identitet
“Det är oerhört kul att läsa om alla formgivare och deras skapelser.”
Fru E:s böcker
Genväg till Ikeas design under decennierna
- Ikeas 1940-tal
- Ikeas 1950-tal
- Ikeas 1960-tal
- Ikeas 1970-tal
- Ikeas 1980-tal
- Ikeas 1990-tal
- Ikeas 2000-tal
- Koden till Ikeas innersta
- Sortimentet – Ikeas identitet
- Ikeas framtid
- IKEA design och identitet – recensioner
Externa länkar
Ikeas inspirationskällor, Barnebys Magazine
IKEA museum – historien om IKEA och en titt på sortimentet decennium för decennium
Hur Ikea lurar dig att köpa fler saker – The Hustle 26 feb 2022