Meny Stäng

Barocken

Skokloster, barockskåp, ljusstake, ornament, glas.

Design- och stilhistoria
Tidigmodern tid – barocken

Barocken var centralmaktens uttryck

Om renässansen var de små stadsstaternas stil, blev barocken den nya centraliserade furstemaktens uttryck. Man ville imponera och visa sin makt och inge respekt. Barocken kom från Italien och via Frankrike till stormaktstidens Sverige. Solkungen Ludvig den XIV i Frankrike var stilbildande med sin guldbarock. En borgerlig variant kom från Holland och England.

Medusa av Caravaggio
Medusa av den italienske målaren Caravaggio 1598.

Bort från centralperspektivet – diagonaler gav dynamik och rörelse

Tidens ovisshet och osäkerhet kom till uttryck i barockens kontraster och spända storslagenhet. I motsats till antiken och renässansen, var barockens former ornamentrika, fylliga, sensuella och måleriska, ibland svulstiga. Men landskap, porträtt och stilleben blev också populära genrer.

Möbler m.m. från barocken
Ornament, möbler och gyllenlädertapet.

Barockens kännetecken

Väggarna blev uppdelade i olika fält fyllda med speglar, målerier eller vävda tapeter, ibland med gyllenläder. Man förgyllde rikt snidade möbler, men använde också träslag som valnöt, ek, alrot och mahogny.  Kinainspirerade lackmålningar, inläggningar med sköldpadd och mässing prydde möblerna.

Broskornament med förvridna drag, mjuka C- och S-formade voluter, förekom på husfasader, i interiörer och inredningar. Solen och solrosen blev tidens symbol. Akantusslingan förekom snidad i trä, på textilier och gyllenläder. Ovalen var en favoritform till exempel i medaljonger. Och klotet var en vanlig form som kulfötter och i ljuskronor.

Tidigmodern tid eller Nya tiden sträcker sig från medeltidens slut till franska revolutionen.

Placera in barocken i timeline

Stilar brukade förr uppkallas efter kungarna, som var bra krokar att hänga upp (stil)historien på. Här spanar vi in deras drottningar i stället så vi kan följa tiden och modet bättre.

Drottningar i Sverige under barocken.

Maria Eleonora av Brandenburg 1620-32 (Gustav II Adolf), Kristina regerande drottning 1632-54, Hedvig Eleonora 1654-60 (Karl X Gustav), Ulrika Eleonora d.ä. 1680-93 (Karl XI) och Ulrika Eleonora d.y. regerande drottning 1719-20, 1720-41 (Fredrik I).

Barockens höjdpunkt var under 1600-talet. Den uppstod vid olika tider i olika länder från slutet av 1500-tal till mitten av 1700-talet. Placera in barocken i tiden i timeline.

Se hela Timeline>>>

/text

/text

Alla tiders stil om tidigmodern tid
Större text på bilden >>>
Läs mer i Alla tiders stil, där beskrivningen av stilarna varvas med utvikningar om hemmens utveckling, populärkultur, om skönheten, om livsstil och konsumtion och mycket mer. Stilarna är utmärkta krokar att hänga upp historien på och göra den spännande och intressant.

Se video om barocken

Genväg till stilarna

Externa länkar