Meny Stäng

Formens hus under klubban

eller rättare sagt delar av designsamlingen från Formens Hus i Hällefors. Så sorgligt att se de här föremålen i Bukowskis auktionskatalog!

Under många år har de varit till sån glädje och inspiration. Jag har tagit med mig mina kursdeltagare dit. Jag fick låna föremål för en 1900-talsutställning här hemma i samband med flytten till nya lokaler i Hällefors. Jag började åka dit redan när man hade utställningen i Kopparberg. Egentligen såg jag den första gången när man ställde ut Torbjörn Lenskogs samling på Nationalmuseum 1996 (Reternity) innan den hamnade i Formens Hus.

Nu har till exempel Alvar Aaltos rum från Paimio sanatorium blivit splittrat och går under klubban. Som enskilda föremål är de naturligtvis intressanta, men som samlad utställning uttryckte den utvecklingen av 1900-talets industridesign och stilideal på ett fantastiskt sätt. Jag vet att jag har några bilder på vår utställning med de lånade föremålen, bl a fåtöljen av Philippe Starck, stolar av Mies van der Rohe och Jasper Morrison, strykjärn av Sixten Sason, väggklocka av George Nelson etc etc. Men jag hittar dem inte just nu. Formens Hus och den här utställningen har betytt mycket för mig genom åren. Tror jag ska lägga ett bud på något som minne!

Jag har hittat några bilder från ett besök i Hällefors – då det hette Design för maskinen! Hittade också en lista över föremål som jag fick låna hem till Drängahuset för en utställning om 1900-talets design. Helt förbluffad över att vi fick! Vilken lycka! Bland det roligaste jag gjort!

Bild/er © Eva Atle Bjarnestam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *