Meny Stäng

Ordets makt över tanken – GI och coach

Inlägg om begrepp som behöver diskuteras - på bilden olika tecknade djur

När jag rensade förråden häromsistens hittade jag en liten skrift som heter Håll vikten utan att banta! Den handlade om kolhydratmetoden och innehöll exakt det budskap som senare böcker och artiklar handlar om, men nu kallas det GI-metoden. Jag undrar om inte det slagkraftiga namnet gjorde att metoden plötsligt blev så omskriven. GI går hem mycket bättre än kolhydratmetoden!

Samma tanke slog mig igår kväll när jag såg ett ”kultur”program i SVT. Man talade om att alla blir coachade nu för tiden. Här kom också ordets makt över tanken fram. Utan att fundera över vad coach innebär, blev diskussionen goddag yxskaft. Man påstod att coaching ökat så enormt. Det kanske beror på att ordet coach kan användas inom så många områden, inte bara inom psykoterapins område. Jag kommer ihåg då man undrade om konsulter skulle ta över allt i samhället. Ett tag skulle alla ha mentorer. En grupp som jag tycker skulle använda sig av ordet coach är lärare. För mig betyder coaching att man stöttar och får någon att reflektera och handla själv och får nya insikter.

Tevedebatten visade hur otroligt låst var och en var i sin egen begreppsvärld. Programledaren upprepade gång på gång ”själarnas marknad”. Psykoterapeuten värnade hårt sin utbildning och kompetens. Skribenten utmålade all coaching som samhällsfarlig. En som coachade människor till framgång och lycka blev hårt åtgången. Ingen av dem nådde fram till den andra. Alla hade behövt en coach i kommunikation.

Bild/er © Eva Atle Bjarnestam

3 kommentarer

  1. Anonym

    Ja, jag vet vilket program du menar. Det var intressant, tycker jag – inte minst av den anledning du skriver: Ingen verklig kommunikation ägde rum. Och för att det var hög energi som med rätt typ av stödjande kanalisering (=coaching) kunnat användas för att skapa djupare insikt. Diskussionen skildrade hur ett ord som coach som saknar entydig, allmängiltig definition kan fungera som ”bränsle i samhällsdebatten”. Men kanske kan alla tillräckligt innehållsladdade ord det, just av den anledning du nämner, människors tendens att sätta ord över tanke och ovilja att lämna sin egen begreppsvärld.

    Jag jobbar själv som livscoach och hade älskat att få coacha fram en djupare förstålse mellan deltagarna… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *