Meny Stäng

Vad är äldrevård?

Inlägg om begrepp som behöver diskuteras - på bilden olika tecknade djur

Alla samtal blir förvirrade om man inte klarar ut vad man pratar om.

Inom det sociala området använder man ett nyspråk som påminner om gamla Sovjet. När man inte kan bo kvar i sitt eget hem, kan man möjligen få plats i ett ”särskilt boende”. På Socialstyrelsens hemsida kan man läsa en rapport om vad som är ”särskilt” i ett ”särskilt boende”. Vet vi vanliga människor vad ett ”särskilt boende” är? Är det serviceboende, ålderdomshem, gruppboende, sjukhem eller vad är det? Jag tycker att man luras med språket. Och det visar sig i rapporten att gränserna flyter. Men till största delen, till fyra femtedelar, rör det sig om boende för dementa. Det går upp för sent för många att ”särskilt boende” är bara till för dem som är riktigt sjuka eller dementa. Och att det finns ett glapp mellan att bo kvar hemma och ”särskilt boende”.

När Studio ett diskuterade ”äldrevård” rörde det sig om alla sorters boende, service och vård. De flesta gamla bor kvar hemma och trivs med det och har inte ens hemtjänst. En medverkande i programmet ville bo med kompisar och skaffa någon bostadsrätt tillsammans. Och det kan de väl göra. En del bor i Spanien. En del flyttar till en mindre lägenhet osv. Det blir en så rörig diskussion när man blandar service och vård med vanligt socialt liv. Och blandar statligt och kommunalt ansvar med eget personligt ansvar.

Inte ett ord om vad man menade med ”äldrevård”. Inom socialtjänsten betyder vård faktiskt sjukvård. Hjälp och service i hemmet är ”omsorg”, ”äldreomsorg”, till exempel ”hemtjänst”, som kommunerna står för. För att få hjälp ska en ”biståndsbedömare” säga sitt.

För att få en klarare bild av vad stat och kommun har för ansvar och vilket ansvar vi själva har, skulle man rensa språket och kalla saker och ting för sitt rätta namn. Att använda ett språk som vi har gemensamt, vare sig vi är biståndsbedömare, anhörig, gammal eller ung.

Och det är ju skillnad på 65 och 95! Som pensionär från 65 års ålder har vi kanske 20-25 år, då vi ska leva ett bra liv. Hur vill jag bo? Vill jag bara ha människor i samma ålder omkring mig? Vilken hjälp kommer jag att behöva. Hur kan vi hjälpa varandra? Kan vi kanske till och med göra en samhällsinsats? osv.

Bild/er © Eva Atle Bjarnestam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *