Meny Stäng

Efterlysning: Granada av Hans Krondahl

Textilkonstnären Hans Krondahl har bett mig att efterlysa verket Granada på min blogg och han har lämnat en bild i svartvitt. Tyvärr finns ingen färgbild tillgänglig.

Just nu förbereder man en stor, retrospektiv utställning av Hans Krondahls arbeten. Den kommer att visas på Waldemarsudde 7 februari – 12 april 2009; Malmö Konstmuseum från 28 maj.

Ett av hans genombrottsverk, Granada, är på avvägar. Det är ett applikationsbroderi från 1961 i format 143 X 188 cm. Applikationen köptes av Svenska Philips AB, men övergick senare i privat ägo. Nu vet man inte var den finns, men den skulle platsa i utställningen, eftersom den väckte en viss uppståndelse på sin tid på grund av sitt fria förhållande till broderitekniker.

Hans Krondahl är en av våra stora textilkonstnärer, född 1929. Han hade egen studio från tidigt 1960-tal. Han har gjort textilier för offentliga miljöer i form av bildvävnader, ridåer, applikationer och textiltryck, t.ex. Hommage to Garbo för Sveri­ge­huset i Stockholm 1984, ridåer för Eskilstuna teater 1963 och Röhsska museet 1987. Han gjorde nydanande broderier och applikationer, t.ex. Hommage to Dalai Lama 1966 samt kyrklig textil. Han har också arbetat som formgivare för industriproduktion. Han samarbetade med NK:s Textilkammare, Borås Wäfveri och Katja of Sweden/MMT m fl. Se också
artic.edu
designarkivet.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *