Meny Stäng

SAAB och Konflikt

Nu sörjer jag med Trollhättan. Men jag tror nog  att den stolta arbetartraditionen gör att man reser sig och utvecklar Trollhättan på nytt! Var det en tillfällighet att beslutet kom samma dag som alla blickar riktades mot Köpenhamn och klimatkonferensen?

Jag sov dåligt i natt och låg och tänkte på beskedet till tusentals människor. Jag vaknade när radioprogrammet Konflikt började i P1. Det var det bästa jag hört på mycket länge. Konflikt brukar kretsa kring Mellersta Östern och Asien och olika konflikter i fjärran. Men nu handlade det om Sverige med en fantastisk utgångspunkt i nittioårige Ragnar Thoursies diktsamling Sånger om äldreomsorgen och dikten Sundbybergsprologen. Han skrev den 1951 och Olof Palme citerade den ofta. På hemmet där han bor arbetar de som flytt hit från olika konflikthärdar.

Sen följde en skarp diskussion med senioren och gästprofessorn Bengt Göransson och regissören Carolina Frände. Om medborgare och skattebetalare, om frihet och valfrihet. Och om behov och begär. Så bra! Välfärdssamhället måste ständigt utvecklas. Det har skett förskjutningar när marknadens resonemang förts in i välfärden. Vem står bakom det? Men det behöver ju inte betyda att inte marknadskrafterna fungerar på marknaden.

Det var ämnen och diskussioner som jag längtat efter. Koflikt med Daniela Marquardt var ett utmärkt forum. Den som gjorde reportagen så bra, var som vanligt Randi Mossige-Norheim. Mer snälla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *