Meny Stäng

Uppdrag granskning om IKEA …

… var inte så kul att se. Man förstod direkt på tonfall och ordval att man bestämt sig för att IKEA inte är svenskt och att Ingvar Kamprad lurat skjortan av oss och gömt undan pengar, massor med pengar, i det ”ökäda” x 3 Lichtenstein. Men så mycket nytt blev det inte. Och varför inte granska Johan Stenebo och hans motiv lite i sömmarna när man ändå granskar? Stiftelsen som hette Interogo var i alla fall ny för mig också.

Hur många sanningar finns det?

Man ville ge sanningen om IKEA. Men det finns inte en sanning om IKEA. Det finns många! Det mest intressanta med IKEA är konceptet. Vad innebär det att IKEA är ett konceptföretag? Det är otroligt sinnrikt och intressant, men jag har inte träffat på någon journalist som bryr sig eller är intresserad. Nu uppför sig många journalister i stället som megafoner och basunerar ut ”sanningen om IKEA” och Ingvar Kamprads undangömda pengar som Uppdrag granskning grävt fram.

(Nej det var visst inte pengarna utan det var ”lögnen” som var det väsentliga, såg jag på Debatt nu ikväll.) Utan att tänka själva. Som Nils Schwartz i Expressen. Som inte ser att även Uppdrag granskning kan göra riktiga kalkonprogram. Problemet är inte att Ingvar Kamprad själv odlar sina myter. Problemet är att intelligenta journalister går på dem. Och sen gör spektakel av att slå hål på dem.

Jag skulle vilja se Uppdrag gransknings reportrar resa runt i Europa efter Zlatan eller Svennis och med viskande röster kolla kontrakt och nosa reda på undanlagda, skatteplanerade tillgångar.

Ingvar Kamprad om bokhyllan Billy

När jag träffade Ingvar Kamprad berättade han historien om Billy 90: ”Jag har en T-shirt som det står ’Vi kämpar för Billy 90’ på. Det måste ha varit för femton år sen eller mer, då vi var tvungna att byta bredd på bokhyllan Billy från 90 till 80 centimeter. Det hade många förklaringar, produk­tionstekniska mest. Det blev ett jädra liv. Kunder reagerade och även vår egen personal. Så var det en kund som skrev ’observera att företaget inte är ditt, utan svenska folkets’. Det har jag tänkt på många gånger. IKEA är svenska folkets!” sa Ingvar Kamprad och såg rätt road ut.

Han hämtade kaffe och ostmacka när vi träffades, men det hindrar ju inte att jag kunde ana att han kan vara stentuff när det gäller IKEA:s väl och ve. Och att han styr och ställer utan någon officiell titel. Han styr och ställer i egenskap av företagets grundare; han har skapat idén bakom IKEA och inte minst lyckats genomföra den i stor skala. Och det har givit honom en rejäl förmögenhet. Sifforna som nämndes, måste ju ställas i relation till någonting, till omsättning m.m. Och till lagen. Eller ska vi bara falla i farstun för att det är stora belopp?

IKEA:s organisation

Så här uppfattade jag IKEA:s organisation när jag skrev min bok IKEA design och identitet för några år sedan. Det var inte så svårt att få fram den genom uppsatser, artiklar och intervjuer. Hur man sen tolkar den är en annan femma och det skulle vara intressant om det inte skedde så insinuant och enkelspårigt. Ingvar Kamprad ägnar sig ju inte enbart åt skatteplanering. Han säljer ju möbler också. Över hela världen. Det vore något att diskutera, just den globala aspekten…
____________________________________
För att kunna arbeta långsiktigt, inte betala mer skatt än nödvändigt och för att skydda konceptet och därmed verksamheten, har en ”ogenomtränglig”, sinnrik organisation skapats. Ingvar Kamprad själv har under decennier talat om att han ”förberett sin egen död”.
IKEA-sfären består av tre grupper, som ibland brukar betecknas med en färg: – IKEA-Gruppen (Blå), Inter-Gruppen (Röd) och Ikano-Gruppen (Grön).

Stiftelsen Stichting INGKA Foundation med säte i Holland äger IKEA koncernen. INGKA Holding B.V. är moderbolaget till samtliga bolag i IKEA koncernen, också med säte i Holland.

IKEA-gruppen – blå
Ibland kallad ”Handen”
IKEA International A/S
Den eg. IKEA-koncernen
Heminredningsartiklar
Produktutveckling, inköp
Distribution
Detaljistverksamhet
Produktion

Inter-gruppen – röd
Ibland kallad ”Anden”
Inter IKEA Holding SA
Inter IKEA Systems B.V
Franchising
Fastighetsinvesteringar
Finansiella investeringar

Ikano-gruppen – grön
Ikano Holding SA/ Ikano B.V.
Finansiell verksamhet – bank
Leasing
Fatigheter, shoppingcentra
Försäkringar
Habitat, Stadium (25%)

Inter IKEA Systems B.V. inom den röda gruppen äger IKEA-konceptet och uppbär royalty från detaljhandelssidan. Dem gröna Ikano-gruppen ägs av Ingvar Kamprads tre söner. IKEA Services B.V. och IKEA Services AB med nio staber i Holland och Sverige stöder arbetet inom koncernens alla bolag. Inom den blå gruppen finns IKEA of Sweden AB i Älmhult samt inköpsbolag och grossister.
(Eva Atle Bjarnestam 2008)

Bild: J. James, IKEA-flags, CC BY-SA 3.0, se URL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *