Meny Stäng

Att märka ord igen – shoppa, shopping

Inlägg om konsumtion och shopping - på bild flickor på rad

Att märka ord igen – shoppa, shopping. Och nu talas det mycket om de riktigt RIKA, bland annat våra nya miljardärer. Hur visar de upp sin rikedom? Ekonomibyrån på teve har tagit upp det flera gånger. Som alltid blir det en salig blandning av ekonomi- och moraldebatt.

I en annan byrå, Idébyrån, blev Bianca Ingrosso utpekad och granskad. Varför är det fortfarande mode, handväskor och smink som sticker i ögonen? Ingenting har förändrats sedan jag skrev nedanstående 1 januari 2007:

Att märka ord igen – shoppa, shopping

Jag har haft anledning att läsa en del om konsumtion under 1900-talet, när jag skriver min bok om IKEA. Det har gjort att jag funderat en hel del på det nya ordet shopping på svenska. Precis som när det gäller design, låter det ibland som om innehållet i begreppet inte fanns, innan vi använde det nya ordet. Men så är det ju inte. Jag har shoppat i hela mitt långa liv, alltifrån 1960-talet. Men jag har ”handlat”, ”gått i affärer” osv. Blir det mer intressant och givande när man använder ett nytt ord? Eller handlar den som shoppar på ett annat sätt, andra saker, eller…. Man handlar mat och shoppar kläder, handlar på systemet, men shoppar smink? Shoppar man bilar, båtar och motorcyklar, tvättmaskiner eller andra större varor? Är det kanske ett uttryck för glädjen att ”gå på marknad” och köpa småsaker? Är det just glädjen som en del retar sig på? Hur som helst så verkar en företeelse blir mer intressant när vi lånar ett engelskt ord. Har du fler exempel på ord!

Bild från Pixabay

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *