Meny Stäng

Nyheter – 30 år gamla!

Inlägg om massmedia - på bilden gammal radio och telefon

Ibland saknar jag raka TT-nyheter i stället för Dagens Eko. Ekot undersöker och skickar ut enkäter i olika ämnen. Av detta blir det nyheter som mal i varje sändning. Och det är egentligen inga nyheter. Att ta upp övervåld inom psykiatrin, blir dåliga nyheter. Att alla gamla ska ha ”äldreomsorg på finska” eller på sitt eget språk, blir nästan löjligt.

Problemen som intervjuerna handlade om är trettio år gamla, kommenterade en person i Studio ett angående psykiatrin. Däremot var dokumentären som Ekot gjorde tillsammans med Dokumentäravdelningen om patienten som blev mördad av en medpatient på en psykiatrisk avdelning riktigt bra. Den klädde av byråkrater på Socialstyrelsen så jag rodnade å deras vägnar.

Och apropå åldringsvård på olika språk, så blir korta intervjuer och snuttar så tokiga i Ekot. Att gamla, dementa människor glömmer sitt andra språk är naturligtvis ett problem, men de glömmer också vilka de är och vilka de anhöriga är osv. Det är för enkelt att efterlysa äldrevård på ett språk. Äldrevård är så mycket mer komplicerat. Snälla Ekot.

Presentera gärna raka nyheter i nyhetssändningarna utan värderingar och ta upp mer undersökande inslag i andra sammanhang, där det finns plats för lite reflektion.

Bild: Riggwelter, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons, Se URL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *