Meny Stäng

Heldag med Andy Warhol och György Ligeti

Vissa dagar är händelserika på kultur. Att lämna stillheten i Tomasbo på morgonen och ta tåget till Stockholm till exempel. Tog 65:ans buss till Moderna museet och blev nästan bedövad av hur vacker huvudstan är, speciellt i sol med husfasader som speglar sig i vattnet.

Andy Warhol-utställningen var lite splittrad tyckte jag; hade inte ro riktigt att slå mig ner och titta och lyssna. Mitt dåliga lokalsinnne spelade mig ett spratt också. Jag hittade knappt ut igen. Så småningom hamnade jag på Arkitekturmuseum för jag ville se en utställning om Alvar Aalto. Efter det gick jag runt alldeles ensam och såg en ganska obegriplig utställning On Cities – maps, cars, people and narratives in the urban enviroment. Behållningen blev till slut en liten knapp på jackan med temat Arkitektur är dekor! Min knapp föreställer en golvmosaik från Birgittakyrkan i Kalmar av arkitekt Ove Hidemark och Göran Månsson.

En sak störde mig förresten på Moderna – det var läckert att se alla Warhol-bilder, konstverk, fotografier, högt och lågt osv. Men när man skulle läsa texten på svart botten fick jag krypa intill väggen för att kunna se och jag blev nästan rädd att näsan skulle sätta igång något larm. Är det estetiskt med liten text som knappt går att läsa?

Efter ett bokmöte bar det iväg hem igen och till Galleri Astley. Precis lagom till Lyssnarkursens sista avsnitt om György Ligeti. En ny intressant bekantskap. Mina fördomar mot 1900-talskompositörerna har kommit på skam. Han fick Polar Music Prize 2004. Staffan Sandström var som vanligt suverän på flygeln. Han doktorerade bara för några veckor sedan i pianospel. Nu undervisar han vid Mälardalens högskola och i höst kan Eskilstunaborna glädja sig åt en Lyssnarkurs. Håll ögonen öppna om han ger konserter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *