Meny Stäng

Byggnadsvård och romantik på två sätt

Den senaste veckan har jag skrivit färdigt några avsnitt på hemsidan om renoveringen av vårt hus (se här intill), om bergslagskaminen och om stilen utomhus bland annat. Just nu håller jag på med avsnittet om golvvärme.

Då och då surfar jag runt bland alla bloggar om ”torp” som renoveras. Numerar verkar alla hus på landet, som används som fritidshus kallas torp. Det stöter mig lite. Och jag noterar att det egentligen inte handlar om husen eller ”torpen”. Det handlar om luftiga gardiner, vitmålade möbler, sänghimlar, pelargoner och en mängd inredningsdetaljer. Det vilar ett romantiskt skimmer över alla dessa bloggar. Det är fint att titta ett tag, men det kan lätt bli för mycket.

En annan typ av romantik stötte jag på apropå golvvärme. Göran Gudmundsson (Gysinge)skriver på fullt allvar så här i boken Värmen i gamla hus: ”Vi får heller inte glömma att trägolv redan i sig själva har en varm och skön yta”. Då handlar det inte om värme i egentlig mening, utan om byggnadsvårdsromantik.

Gamla hus utan ordentlig uppvärmning var ohyggligt kalla och dragiga, trots allt genuint trä! Det kan ta timmar att värma fötterna, när jag suttit och skrivit i ett rum med ett vackert golv i obehandlat trä.

Bild/er © Eva Atle Bjarnestam

1 kommentar

  1. Anonym

    Hej, jag har varken gardiner eller pelargonior. Jag har däremot ett brinnande intresse för byggnadsvård och försöker ta hand om mitt ”torp” på bästa sätt.
    Titta gärna in.
    MVH
    Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *