Meny Stäng

Mitt gamla Trollhättan

SAAB-fabriken i Trollhättan

Det tar fyra timmar för mig att åka till Trollhättan från Tomasbo. Jag satt i bilen och lyssnade på nyhetssändning efter nyhetssändning. SAAB och Trollhättan var verkligen på tapeten. Jag lyssnar och ser skyltarna mot SAAB och VOLVO (Flygmotor eller rättare sagt Aero) när jag svängt av förbi Stallbackaområdet och hör samma sak bli upprepad för femtioelfte gången. Kontentan är: Det finns inget hopp för SAAB, som har gått med förlust i alla år. Och regeringen är iskall och övertar inte! Inga reflektioner eller egentliga analyser, bara samma sak som hela tiden. Om nu SAAB har blivit en integrerad del av GM; hur kommer det sig att GM har låtit SAAB gå med sådana förluster år efter år? Vad säger det om GM och vad säger det om SAAB?

Enligt allas mening kommer varumärket SAAB att försvinna. Då hörs plötsligt ett reportage från Tyskland, där man ska starta tillverkning av en SAAB-modell nu i april i stor skala; om inte den tillverkningen kan flytta hem till Trollhättan enligt den nya affärsplanen.

De enda som låter vettiga är de som arbetar på SAAB och som blir intervjuade, särskilt Unionens fackordförande Anette Hellgren. Jag har lagt märke till henne tidigare. Ingen journalist kan få henne ur fattningen eller få henne att råskälla på regeringen. Hon är cool och välformulerad. Men så är de ju luttrade på SAAB.

DN skrev en gång för många år sedan att Trollhättan är en ”stolt” arbetarstad. Och jag kände verkligen igen mig i den beskrivningen – både då och nu. Kommunalrådet har också en attityd som imponerar på mig. Han talar om stora ”utmaningar”, även om det är KRIS.

Jag åker vidare på Göteborgsvägen och tar en extra tur ner mot slussarna och åker förbi den långa muren förbi gamla NOHAB. Det var en ”utmaning” som las ner, men idag sjuder hela fabriksområdet av utställningar i Innovatum och filminspelningar och småföretag. Man har en viss vana. Det har hänt flera gånger när jag kört in till stan från Skoftebyn att jag mött varningstrianglar med ”filminspelning”.

Till och med pappa, som arbetat både på SAAB och 37 år på NOHAB, tycker att den där Maud kanske ändå har rätt. Vad det är onödigt att göra billiga partipolitiska poänger av den här situationen. Och varför låter det som om alla journalister tycker att det skulle vara självklart att regeringen går in och stöttar. Vilka fler företag i Trollhättan och i övriga Sverige ska man ta över av alla dem som kanske slås ut nu?

Som tur är är jag framme vid Bergkullevägen så jag slipper höra kvart i sex-ekot också. Jag skulle inte orka höra samma sak en gång till. Det är bättre att träffa mamma och pappa som vid 89 års ålder med ett långt liv i Trollhättan är mer alerta och intressanta att diskutera läget med.

Dagens vers

”Allt tycks redan vara gjort, vad finns kvar?
Kort svar: Titta lite på sidan av det du stirrar på.”

Ernst Billgren ur Vad är konst och 100 andra jätteviktiga frågor, 2008

Bild SAAB i Trollhättan: Saab Automobile AB, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons, se URL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *