Meny Stäng

Webbplats eller hemsida

Hörde på Språket på radion igår. Om fackspråk kontra mer folkligt språk. De tog upp ordet webbplats, som ju är det rätta ordet för hemsida, som i sin tur egentligen är en ingångssida. Jag fick lite dåligt samvete för jag har skrivit hemsida tusen gånger i min bok De formade 1900-talet med hänvisning till formgivares webbplatser.

Men nu jämförde jag Wikipedia och NE (Nationalencyklopedin) och Wikipedia ger hemsida även betydelsen webbplats – men inte NE, som ofta ligger lite efter i utvecklingen.

Hemsida tror jag kommer att bli och har nog redan blivit det vanligaste ordet, även vanligare än sajt. Jag tror helt enkelt det beror på språket. Webbplats är lite ovigt i munnen med b och p intill varandra; helt enkelt otympligt som ett svenskt ord. Då ligger hemsida bättre till och kommer att vinna även inom fackspråket?

4 kommentarer

  1. Adrian

    Jag håller med. Hemsida är det bästa ordet att använda. Alla förstår det och det blir inte en massa "ojojoj… ska jag skriva sajt eller site" och sånt larv.

    "Gå in på kommunens hemsida", "Se företagets hemsida för mer information"

    Jag tycker vi spikar detta nu 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *