Meny Stäng

Den svåra demokratin igen – och melodifestivalen

Symbol för demokrati

Många vill inte vara med och betala bröllopet nästa år mellan Victoria och Daniel. Det är väl ett uttryck för att man är emot monarkin och vill ha ett annat statsskick. Expressen skriver och föreslår att företagen ska sponsra. Studio ett tar upp en diskussion om staten ska betala eller inte. Då är det illa däran med demokratin, eller rättare sagt insikten om vad demokrati är.

Så länge vi har det statsskick vi har, är det självkart att samhället betalar polisarbete och mycket mer kring ett bröllop eller en begravning. Precis som man skulle ha gjort för en president.

Det finns mycket jag skulle vilja slippa betala med mina skattepengar, men jag accepterar att jag lever i en demokrati. Där är man solidarisk med fattade beslut, även motståndarnas.

Ni som vill ha ett annat statsskick, arbeta politiskt för det. Och slipa och fördjupa argumenten. Det är inte alls så enkelt att det vore mer demokratiskt att välja en avdankad politiker vart fjärde år. Demokrati är mycket mer än så. Och se så lätt det är att resonera odemokratiskt!

Jag ställer upp och betalar valet nästa år även om inte de jag röstar på vinner! Och jag inser att jag måste leva med deras politik hela valperioden. Ni som vill ha republik, arbeta politiskt och bilda opinion för det, men lämna Victorias bröllop i fred. Än så länge har vi en demokratisk monarki. Och acceptera om ni hamnar i minoritet.

Dagens vers till er: Snälla, snälla, snälla!

Apropå den, såg jag att Aftonbladet först skrev om ”Skandal”. Sen försvann det när det visade sig att Caroline af Ugglas hade fått flest röster av hela finalfältet nästa lördag. Skräll skrev man också. Varför det? Hon och hennes låt gick ju genom rutan till skillnad från en del spekulativ rutinmusik. Det ska bli spännande att se vad det där ”folket” säger nästa lördag. Det där konstiga folket som kanske både vill ha prinsessbröllop och Caroline.

Bild tillagd 2023: Symbolen är ritad av Rebecka Wijk Fagerberg. Så här förklarar hon den:

Demokratins värde symboliseras av ett klot placerat i en glasmonter. Klotet, eller cirkeln, representerar demokratins grundläggande värderingar och väggarna utgör ramarna som upprätthåller systemet. Glasmontern står för transparens och yttrandefrihet och symboliserar vikten av att värna om demokratin och skydda den mot angrepp. Läs mer: https://expo.se/demokratins-symbol

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *