Meny Stäng

Min tidsresa till 1980-talet med Svenska Dagbladet

Kulturdelen av Svenska Dagbladet igår den 28 oktober tog mig med på en tidsresa till mitt 1980-tal då jag arbetade som bibliotekarie och dessutom läste allt jag kom över av och om Carl Gustav Jung. Jag blev riktigt upplivad. I morse gick jag in i salen och hitade min nästan sönderlästa Människan och hennes symboler.

Böcker i olika former

”Nu skriver vi 2009 och alla väntar på de digitala läsplattornas genombrott” skriver Fabian Kastner i sin kolumn. På 80-talet deltog jag i många bibliotekskonferenser om framtidens medier. Att böcker skulle lagras och komma ut i andra tekniska former var en självklarhet tyckte vi. Det är så förvånande att det dröjt så länge. Det är härligt med pappersböcker. Jag går fortfarande omkring och luktar på min nya IKEA-bok. Men det hindrar inte att den skulle göra sig utmärkt i en läsplatta. När jag hämtade Jungs bok kollade jag lite vad som stod i hyllan. Och vilka skatter jag har där. Jag skulle kunna ägna mig åt att läsa om allihop. Det gläder ett gammalt bibliotekariehjärta att den ”nya” tekniken kan göra det möjlgt att lättare läsa allt bra som en gång givits ut, inte bara nyheter. Swedenborgs himmelrike dvs. ett bibliotek kanske kan bli verklighet på jorden!

Jag kollade mina understrykningar och mindes hur passionerat jag läst Jungs bok om och om igen. Att hans Röda bok med stort uppslag i Svenskan nu publicerats är ju spännande och det blir kanske en Jung-renässans. Han har lite fallit i glömska men han har varit en av mina följeslagare genom livet och han har givit mig en del verktyg att förstå detta liv.

Kvinnobilden i medierna

På senare år har jag funderat en hel del på kvinnobilden i medier och i verkligheten. Jung skriver om anima och animus, om kvinnan i mannen och mannen i kvinnan och om olika utvecklingsstadier. Det fjärde stadiet av anima illustreras med vishetens gudinna. I praktiken har en helt annan kvinnobild slagit igenom, den som Jung beskriver som en ”rå, barnslig form av anima” och som ”som många hänger sig åt genom olika former av pornografi”.

Under årens lopp har jag också haft viktiga drömmar och det var tack vare Jung som jag reflekterade över och tog hjälp av dem.

Letade på Bokus och Adlibris efter ett omslag till Jungs bok och upptäckte att det inte finns en enda bok av Carl Gustav Jung att köpa på svenska. Är det möjligt? Det som kom upp var en bok om Carl XVI Gustaf 60 år! Det är vår smala lycka att det finns bibliotek och antikvariat – och kanske så småningom böcker i helt nya tekniska former.

Bild från Pixabay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *