Meny Stäng

Inte lika ont längre – tack vare…

besök hos en kiropraktor, som justerade ryggen och gjorde mig rörlig igen. Jag känner mig mycket bättre, men har börjat grubbla på vården, kiropraktik, Humanistbloggen m.m.

När jag hade så ont fick jag en akuttid på vårdcentralen. Där fick jag en kortisonspruta och en vänlig klapp på axeln med uppmaningen att ta det lugnt ett tag. Det var inflammation i ett muskelfäste sa’ doktorn. Jag var glad över sprutan, men den hjälpte inte. Efter ett par dagar ringde jag en kiropraktor och fick tid. Han justerade min rygg på två ställen, så att den blev rörlig igen. Jag kände direkt att det hjälpte. (Inflammationen i muskelfästet berodde ju på något.) Efter det kunde jag inte släppa tanken på glappet mellan läkaren/vårdcentralen och kiropraktorn. Varför finns det inte kiropraktiker på vårdcentralerna?

Vad ska man tro?

Då begav jag mig ut på nätet och kollade vad man skriver och döm om min förvåning, när jag hittade många ganska grova påhopp på kiropraktik som ovederhäftig och rent av farlig. Flera inlägg handlade om den engelske partikelfysikern Simon Singh som blivit stämd för förtal av Brittiska Kiropraktiska Sällskapet för sin bok om kiropraktik och annan alternativmedicin. Det förvånar mig enormt hur alla, Humanistbloggen, Fokus m.fl., sväljer allt ur denna bok. Ibland tror jag att många har en övertro på journalister, i det här fallet en vetenskapsjournalist. Det behöver ju inte vara sant bara för att en journalist/partikelfysiker skriver!?

Och här sitter jag (för nu kan jag sitta) och mår så mycket bättre tack vare denna kiropraktik. För att jag ska stå på lite större erfarenhetsgrund, så var inte detta första gången. Varje ryggskott, nackspärr etc. som jag haft de senaste tjugo åren, har en kiropraktor hjälpt mig med. Jag har blivit frisk ungefär en, en och en halv vecka snabbare än om jag skulle ha vänt mig till vårdcentralen. Ibland försöker jag lite förenklat räkna ut vad det skulle innebära om alla onda ryggar i Sverige blev friska så mycket snabbare.

Självklart inser jag att jag med min personliga erfarenhet inte är något vetenskapligt bevis för att kiropraktik är bra för alla. Men attityderna, fördomarna och okunskapen i artiklarna, forumen och tidningarna, skrämmer mig ordentligt. Nästa gång jag går till kiropraktorn, ska jag intervjua honom om samarbetet med landstinget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *