Meny Stäng

Solen och public service

Har suttit ute och druckit kaffe och ätit lowcarb-skorpor. De smakade lite godare när de åts ute vid trädgårdsbordet. Men varken solen eller skorpan kunde frigöra mig från tankarna på radion idag. Jag vaknade till (ja jag sov länge) ett litet kåseri i radion om indignation över att vi inte reagerar på skattefusk, bara på bidragsfusk. Saken blev inte bättre av de i mitt tycke småsnobbiga sje-ljuden, som radion är så full av. Blev lite förvånad att programmet var Godmorgon världen. Efter några timmar kunde jag formulera vad jag reagerade på. Det var samma reaktion som mot Georg W. Bush efter terrordåden i New York – antingen är ni med oss eller så är ni emot oss! Allt är svart eller vitt.

Det stör mig att vara så självklart säker på att skatt är av godo och att vi är osolidariska om vi inte reagerar när människor inte betalar in sin skatt ordentligt, utan till och med fuskar. Tänk om det inte är enbart av godo att ha ett av världens starkaste skattetryck? Och man behöver kanske inte vara osolidarisk om man kan förstå att faktiskt alla, inte bara rika, gärna vill minimera skatten. Tänk om vi har ett baktungt skattesystem, som blivit lappat och lagat och lägger locket på experimentlusta, risktagande och utveckling.

Kåsören skulle kunna lyssna på Stefan Fölster när han menar (från Axess-tv) att man tar ut skatter mest på grund av att medelklassen har blivit en kravmaskin. Och att vi faktiskt lämnar dem som mest behöver i sticket. Att ta ut ännu mer skatt skulle inte ändra på det. Hur som helst så är det inte så enkelt!

Det andra irritationsmomentet var en dokumentär på radion om ett ”kungligt foster” och ett mischmasch av inklippta avsnitt om kronprinsessan Victoria och Estelle. De var varvade med negativa kommentarer till kungahuset tills det fanns en chans att ett dna-prov skulle visa att man var släkt med detsamma. Varför göra detta program? Riktigt obehagligt! Jag har inte gjort mig fri från det än. Jag reagerade på ett program till men det har jag förträngt. Kaffet tog överhanden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *