Meny Stäng

Finns det hårda demokratier?

Jag vet inte om det är mina onda leder som gjort att jag inte riktigt hängt med i den s.k. Saudiaffären eller Saudiskandalen. Var är det egentligen skon klämmer? Mitt intryck är att man är ute efter skalper. Nu har man fått en – Tolgfors avgick. Nu vill vi ha en till. Och gärna en till. Och hemskt gärna Carl Bildts.

Uttrycket hårda diktaturer har också gjort mig lite undrande. Finns det mjuka diktaturer? Var det kanske alla vänsterdiktaturer, Sovjet, DDR, Kuba m.fl.? Var trycker förresten alla f.d. diktaturkramare? Och finns det inte en gråzon mellan demokratier och diktaturer? Är det så att det alltid är diktaturer som tar till vapen mot det egna folket eller mot andra?

Finns det kanske hårda demokratier vars vapen vi inte skulle vilja bli drabbade av? Är det egentligen någon skillnad på bomber och vapen, för dem som blir drabbade vill säga, om de kommer från en demokrati eller en diktatur? Jag minns min upprördhet över USA:s bombmatta över Vietnam. Det hjälpte inte att USA var en demokrati.

Varför inte vara konsekvent och motsätta sig vapenexport över huvud taget. Men vad händer då med vår proportionellt så stora vapenindustri? Hur kommer det sig att den har blivit så stor? Så stor att vi måste exportera.

Vad jag längtar efter journalister eller andra som gräver fram fakta om Sveriges vapenindustri, vår vapenexport, vad som gäller, hur tänjbara reglerna är osv. Utan hysteriska övertoner och skandalrubriker.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *