Meny Stäng

Åter till Galleri Astley

Logga för Galleri Astley

Vi har inte besökt Tomasbo på två år. Hur skulle vi uppleva att svänga in på den välbekanta s-formade vägen? Grannen Cecilia var inte hemma och vi betraktade vårt Tomasbo lite på avstånd och åkte iväg igen, ganska lättade att det kändes naturligt, precis som ett trevligt återseende ska göra. Orsaken till att vi åkte förbi var att jag vunnit, i år igen, i Galleri Astleys konstlotteri. Naturligtvis hade vi flyt. Som så många gånger förut, fick vi vara med en unik händelse i museet – nu invigningen av ”Konstscen Kina”.

Konstnären Feng Fang invigde samlingsutställningen med 17 av Kinas främsta konstnärer. Utställningen har vistats i Peking. Efter Galleri Astley i Uttersberg kommer den att gå till S:t Petersburg och så småningom kanske i Stockholm.

Utställningen hamnade i Uttersberg tack vare galleriets Anders Nyhlén och Lennart Utterström. Den senare bor i Kina och utställningen är resultatet av 20 år av kulturutbyte mellan Galleri Astley och Kina. I juni 1995 öppnade utställningen ”Fantasy and Reality” som är sammanställd av Galleri Astley på The China National Art Gallery i Peking. Sedan dess har flera utställningar med svensk konst arrangerats i Kina och flera kinesiska utställningar har visats i Uttersberg.

Det är alltid intressant att höra konstnären själv berätta. Feng Fang berättade om sitt motiv med tranor och dess symbolik (se bild). Den oranga målningen av Meng Luding drog ögonen till sig. Som tur är har jag katalogen ”Liberating the Past from the Present – Contemporary Art in China” att återvända till.

Tuschmåleri

I museet visar man också tuschmåleri av Zhang Fangbai (se bild). Han är professor i måleri i Peking. Hans goda vän Lennart Utterström introducerade honom för Anders Nyhlén och den första utställningen på Galleri Astley ägde rum 2005. Nu har han köpt hus och tänker tillbringa en del av året här. När många andra konstnärer i Kina vände sig mot väst, höll Fangbai Zhang fast vid den kinesiska traditionen. Hans målningar är mörka och det finns en stark symbolik i hans bilder.

Det är ju inte första gången en känd konstnär är knuten till Galleri Astley i Uttersberg. Astley Nyhléns mötte Ernst Neizvestny i slutet av 1960-talet i Moskva och det blev början till ett livslångt samarbete. Neizvestny som fick lämna Sovjetunionen 1976, var galleriets första utställare i Uttersberg i maj 1977. Han fann ett andra hem i Uttersberg och återkom för att arbeta och koppla av från livet i New York. Här målade han de två stora takmålningarna till museet. Han modellerade också några av de skulpturer som man kan se tillsammans med teckningar och grafik i utställningen. År 2004 invigde man hans sex meter höga skulptur ”Livets träd” i centrala Moskva. En modell av skulpturen finns i museets övervåning, Neizvestnyrummet (se bild).

Bilder Galleri Astley och Eva Atle Bjarnestam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *