Meny Stäng

Mamma Vanja och Ingvar Kamprad

Mamma Vanja och Ingvar Kamprad! Detta skrev jag för ett och ett halvt år sen, i februari 2018, men publicerar det nu. Ofta har jag tänkt att det ska jag fråga mamma eller det måste jag berätta…

Så här skrev jag:

På fredag ska mamma Vanja begravas. Hon blev 97 år och hon har levt ett långt, innehållsrikt liv. Hon gick ut 6-årig folkskola och fortsättningsskola. Arbetade som hembiträde och så småningom i restaurangen på ”Flyget” i Trollhättan och som ”mattant” i olika skolor. Hade förhållandena varit annorlunda hade hon gärna velat bli arkitekt, men att ta hand om barnen på ”bambis” tyckte hon var viktigt, särskilt barnen från särskolan.

Mamma Vanja

var exceptionellt vetgirig och tog reda på saker och fakta i hela sitt liv. Hon lärde sig både praktiskt och teoretiskt. Hon fick utlopp för en särskild begåvning när hon sydde. Alla dessa kläder jag fått uppsydda; aldrig en tanke på att de skulle vara ”hemsydda”, snarare haute couture! Jag önskar att jag hade en bildkavalkad. Kvalitet i varje detalj.

I två decennier levde hon i rullstol med båda benen amputerade. Jag hörde henne aldrig klaga någon gång. Sista året bodde hon på ett äldreboende. Den allra sista tiden var hon så svag att hon inte kunde hålla böckerna med stor stil uppe. Tidigare hade hon läst nästan en bok om dagen. När jag frågade om det inte blir väldigt långsamt svarade hon att hon ligger och tänker på allt som hänt i livet – mest trevliga saker. Det är som att ligga och titta på en film, sa hon! Och jag fann tröst i att livet kunde sluta så.

Det var faktiskt inte alltid lätt att ha en så utomordentligt duktig mamma. Men när jag skrev min bok IKEA – design och identitet, var dedikationen Till Vanja och Anders Andersson, mina föräldrar och förebilder uppriktig och hon uppskattade den mycket.

Och apropå IKEA

Nu har Ingvar Kamprad dött, 91 år gammal, generationskamrat till mamma. Mycket som beskrivs så typiskt Ingvar Kamprad, gällde för många i deras generation. Sparsamhet, sunt förnuft, envishet, omtänksamhet. Ingvar Kamprad förverkligade sin idéer genom IKEA. Hans sätt att kommunicera idéerna på ett begripligt språk var beundransvärt.

Ingvar Kamprad fick rubriker och många artiklar över hela världen. Mamma Vanja lämnade det här livet utan en notis någonstans. Men båda hade levt långa och innehållsrika liv.

Bild/er © Eva Atle Bjarnestam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *