Meny Stäng

Coronafrustration

I över ett år har jag suttit i Coronakarantän som sjuttiplussare.
I över ett år har jag följt Folkhälsomyndighetens presskonferenser, följt SVT:s och SR:s Coronarapportering och följt diskussioner om Corona på sociala medier.

Den tändande gnistan till att jag skriver nu, var Jan Scherman i radion (hos Nordegren) och Anders Holmberg i SVT.

Jan Scherman ondgjorde sig över att Public Service har sänt och sänder presskonferenserna från Folkhälsomyndigheten/FHM och över vad FHM sagt om munskydd. Som nästan alltid blir det så tydligt, att den som uttalar sig sällan själv har sett presskonferenserna.

Man kan självklart få fakta på annat håll, men då går man miste om  journalisternas frågor och myndigheternas svar. Kanske vill inte Jan Scherman att presskonferenserna ska sändas, för att dom visar journalisternas kortsiktiga, ibland okunniga frågor.

Nyhetsprogrammen gör sen en subjektiv sammanfattning. Det är alltid intressant att se vad man plockar upp. Men analys och fördjupning är sällsynt. I stället letar man fram mannen på gatan eller enstaka forskare med motsatt uppfattning. Och då kommer vi till Anders Holmbergs 30 minuter med Johan Giesecke.

Anders Holmberg är en vass intervjuare som inte ger sig i första taget. Men jag vet inte vilken gång i ordningen SVT jämför med Norge, Danmark och Finland. Man har gjort till en doxa/sanning att hade vi bara gjort en lockdown snabbt så hade dödstalen inte blivit så höga.

Jag har inte en enda gång under det här året sett SVT ta ett steg till och jämföra Sverige med andra länder, inte bara Norden. Länder med tidig lockdown har haft högre dödssiffror än Sverige. Det behöver inte bevisa att Sveriges strategi är den absoluta, men det visar på en komplexitet, som inte får komma fram.

Att FHM talade om flockimmunitet, som en möjlig väg ut ur pandemin, framstår ju som misslyckat idag. Men som alltid är det så lätt att döma när man har facit i hand. Var hade vi stått idag, om vi hade fått vänta på vaccin i två-tre år till, som man trodde då?

I klimatfrågan har Greta Thunbergs maning att lyssna på forskarna fått genomslag. Men när det gäller Corona har det räckt med tyckande. Att andra länder infört obligatoriskt munskydd är ingen garanti för att det är ett vetenskapligt grundat beslut. I radioprogrammet Konflikt tog man upp hur besluten att stänga skolorna drabbat barnen världen över. Man konstaterade att de flesta länder tog beslutet för att andra gjort det. Och så har det nog varit med mycket!

Därmed inte sagt att Folkhälsomyndigheten och regeringen inte ska kritiskt granskas som journalister ofta framhåller. Men man missbrukar det uttrycket. Att kritiskt granska har blivit lika med att kritisera. Och att kritisera är så enkelt.

 

Bild: Original: https://www.scientificanimations.comDerivative: علاء, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons, Se URL

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *