Meny Stäng

Bokmässan igen – delta i seminarer på SVT24 – med Cecilia Hagen till exempel

Omslag till boken Kulla-Gulla stretar vidare av Cecilia Hagen

När vi var på bokmässan i Göteborg, hann vi inte gå på ett enda seminarium. Och då mindes jag för ett år sedan, när jag satt med bruten fot och tittade på teve dagtid och upptäckte SVT24.

Några veckor framöver sänder SVT24 seminarier från bokmässan varvat med budgetar och amerikanskt presidentval. Jag har tittat på ett av dem, Kvinnliga sidor med sting, med Cecilia Hagen och Monika Björk. De talade om 1970-talets tjejmaffia på grabbiga Expressen. Monika Björk har skrivit boken Audrey-flickorna, en nyckelroman om sex vänner som hållit ihop sedan dess. Varje sommar träffas de några dagar på en ö i skärgården.

Cecilia Hagen har skrivit Kulla-Gulla stretar vidare – lägesrapport vid 60+ och här är det hög igenkänningsfaktor. Själv har jag en bokgrupp, alla bibliotekarier, som började träffas på 1970-talet. Vi har döpt om oss till Champagnegruppen. Varje gång vi träffats har vi haft anledning att fira en sextioåring med champagne. Nu har alla fyllt och då börjar vi om med 70. Och förresten finns det alltid någon orsak att dricka champagne när vi träffas.

Ett uttryck som jag dagligen känner igen är också CRAFT – Can’t Remember A Fucking Thing. För att inte tala om ”ånka”. Man är hela tiden på väg att göra en sak, men något annat kommer alltid emellan, och så en sak till och en sak till. En hel dag kan gå utan att man fått gjort det man ursprungligen tänkt. Det var det jag menade häromdan när jag skrev att jag behövde mer struktur i tillvaron. När jag börjar med beställningarna till nätbutiken på morgonen stöter jag på fel på hemsidan och när jag går ut på lagret hittar jag något som behöver lagas och när jag är tillbaka tar jag hand om kaffemuggarna från frukosten och upptäcker att posten kommit och då hittar jag en trevlig tidning osv. Jag ”ånkar” hela dagarna.

Cecilia tar också upp åldersdiskriminering. Hur man plötsligt inte riktigt är att räkna med, trots att man har sin livserfarenhet. Och den förvärvar man ju bara genom att oförtrutet streta vidare. Jag minns för någon månad sen då någon kom med en rapport om att 70-åringar var nöjda med sitt sexliv. Alla, journalister och intervjuade, uttryckte förvåning över att man hade ett sexliv över huvud taget. Även om jag inte känner mig diskriminerad, så finns det så förbaskat många åldersfördomar.

Bild Albert Bonniers förlag

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *