Meny Stäng

Design från olika håll – om designforskning

Om man är riktigt intresserad av något och sätter sig in mer och mer i ett ämne, känns det ibland som att gå utefter en snitslad bana och ständigt upptäcka nya, givande aspekter. Många gånger kommer de i form av en bok, ibland ett radio- eller teveprogram, en artikel eller ett samtal och som ger något nytt och visar vägen till nästa etapp utefter banan.

När jag skrev min första bok De formade 1900-talet, läste jag mycket om design och funderade på själva begreppet. När jag började mitt IKEA-projekt, blev jag än mer intresserad och även lite frustrerad över hur man ser på design från olika håll. Ett avsnitt i den kommande boken har jag ägnat åt olika synsätt och perspektiv och olika begrepp som påverkar dessa, däribland design.

Nu när jag nästan är färdig med det avsnittet, får jag boken Under ytan: en antologi om designforskning i min hand. Den knyter ihop och belyser många av de trådar jag har nystat i. Satt i bilen i dag och läste flera kapitel och kände en stark, uppslukande inspiration. Design berör så många olika områden, konst, industridesign, konsumtion osv. Jag brinner av iver att fortsätta läsa och lär väl återkomma i ämnet. Jag har dessutom kontaktat Sara Ilstedt Hjelm, som skrivit inledningen, för en intervju.

Bild Raster förlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *