Meny Stäng

Ordens betydelse – vårdplats

Inlägg om begrepp som behöver diskuteras - på bilden olika tecknade djur

När jag ser rubriker i tidningarna om vårdplatser hit och dit och att vårdplatserna blir allt färre, har jag frågat mig vad en vårdplats egentligen är.

Är det en säng eller är det apparater eller ett visst antal personal eller vad. Nu har jag upptäckt en fantastisk källa som ger mig svar men också rysningar när det gäller språket inom vården, nämligen Socialstyrelsens TERMBANK.  

En ”vårdplats”definierar man här som en ”ligg- eller sittplats på vårdenhet som man använder för vård och behandling”. Och så finns det ”disponibel vårdplats” också  som betyder   ”vårdplats i sluten vård med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö”. Då måste jag slå upp ”sluten vård”! Det innebär ”hälso- och sjukvård när man ger den till patient vars tillstånd kräver resurser som man inte kan tillgodose inom öppen vård eller hemsjukvård”.  

Om inte detta skulle räcka så finns det ”teknisk vårdplats” också och det betyder   ”disponibel vårdplats på vårdenhet med särskilda resurser”.  Är det bara jag som blir lite yr?

Bild/er © Eva Atle Bjarnestam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *