Meny Stäng

Jul är lika med grönkål – God Jul!

Tillagning av långkål

Numera brukar en del affärer ha gott om grönkål till jul. För några år sedan var det bäst att beställa. Expediterna tittade lite konstigt när jag bar ut fyra-fem bärkassar med grönkål. För de flesta är ju grönkål bara något man garnerar med eller på sin höjd gör lite soppa av.

Men seden att göra långkål till jul är nog ett av de få måsten vi har på julbordet. Den är som ett kitt mellan skinkan och köttbullarna och annan mat och egentligen skulle det räcka med en sillbit, skinka och grönkål. Då är det jul. Grönkålen kom från Halland med morfar och den har blivit allas favorit.

Jag ansar och sköljer grönkålen och kokar den en stund. Sedan steker jag den i smör och kryddar med salt och peppar och tar eventuellt lite skinkspad och grädde i som får koka in i grönkålen. Den får steka/koka ganska länge. Det är ju inte någon fräsch grönsak ”al dente” precis, men så gott!

Har du varianter och tips om långkål så hör gärna av dig. God Jul!

Bild/er © Eva Atle Bjarnestam

6 kommentarer

  1. evaatlebjarnestam

    Hej! Igår fixade jag årets grönkål. Jag sköljde och kokade/förvälde i en jättestor kastrull (Det går åt mycket.) Jag låter det koka ca en halvtimme kanske. Sedan häller jag av vattnet och steker i smör så det blir ganska "torrt" och så häller jag i lite grädde. Det ska småputtra en bra stund så att grädden går in i grönkålen. Så gör jag…. Igår hjälpte mig barnbarnet Astrid. Det blir fjärde generationen sedan min morfar tog med sig grönkålen/långkålen från Halland. Ha en riktigt bra jul!

  2. Anonym

    tack så jättemycket för dina råd, har inte köpt jättemycket kål, men gillar vi detta, blir det mycket mer än denna jul 🙂

    gos Jul och ha de jättebra!

    Kram Kathleen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.