Demokrati monarki och grinollar – vad är en republik?
Alltsedan jag läste statskunskap för många herrans år sedan och fördjupade mig i olika länders statsskick, har jag retat mig på den ytliga diskussionen om monarkins vara eller inte vara i Sverige. Demokrati monarki och grinollar – vad är en republik? För visst är det en allmän doxa i samhället att republik är bäst och att monarki är en relik från historien, som man bör avskaffa. När det till exempel blir tal om något kungligt event, redovisar man nogsamt, även i Public service, det folkliga stödet för monarki, särskilt om det sjunkit något. Under alla år har jag saknat en seriös diskussion om olika statsskick, det vill säga om dess för- och nackdelar.
Man kan naturligtvis diskutera symbolvärden, men framför allt borde man diskutera demokrati och presidentmakt, tycker jag. Det låter nämligen som om Sverige skulle bli mer demokratiskt om vi vart fjärde år fick välja en president. Det finns däremot många länder som har val utan att det för den skull är en demokrati. Demokrati är nämligen mycket mer än val! Skulle statschefen vara en president utan makt? Vem vill bli det? En avdankad politiker som Göran Persson eller Maud Olofsson? Eller en kändis?
Faran med presidentmakt
I stora demokratimätningar ligger flera europeiska monarkier i topp. Kan det ha med statsskicket att göra? Ja det kan det faktiskt! Det förvånar mig att man inte diskuterat faran med republik och presidentmakt mera. Vi har ju sett så tydligt på senare år att ett statsskick där presidenten har politisk makt, kan utgöra en fara för demokratin. En president med lite politisk makt vill gärna ha mer. Med en rad beslut blir demokratin urholkad och försvagad. Medierna blir tystade osv. Det är inte bara i Turkiet, Ungern och Polen som demokratin har urholkats, utan även till exempel i USA och Frankrike.
De politiska valen har blivit väldigt personfixerade. Vi intresserar oss mer för presidentval än val till riksdag och parlament. Presidentkandidaterna skapar till och med sina egna partier.
Jag efterlyser en diskussion om vad en republik skulle innebära för Sverige. Vad skulle kriterierna vara för en statschef?
Så här skrev jag 25 februari 2009:
Tack Johan Hakelius i Aftonbladet och grattis Victoria och Daniel! Vi lever i en demokrati med ett statsskick enligt grundlagen, där en monark är statsöverhuvud; en monark utan politisk makt. Vill man ändra på det får man gå den politiska vägen och föreslå ett annat statsskick.
Det är alldeles för enkelt att säga att det är ”odemokratiskt” bara för att vi inte får välja en president utan makt vart fjärde år. Det går att problematisera och diskutera mycket mer och djupare. Men varför ta upp det just när Victoria ska gifta sig?
Nej alla politiska grinollar; ta upp frågan i riksdagen och arbeta för att ändra vårt statsskick. Och visar det sig att ni inte har folkets stöd för det, så lev som ni lär – demokratiskt.
Och ni andra grinollar – bespara oss allt prat om blått, utspätt blod!