Meny Stäng

LUXUS, Uno Christiansson och brodern Östen

Det är inte bara IKEA jag intresserat mig för under senare år. Jag har också haft glädjen att vara inblandad i tillkomsten av boken Under LUXUS tak. Brödraparet Uno och Östen Kristiansson : med design för hem och offentliga miljöer. Författare är Bo Sigeback.

IKEA och LUXUS är exempel på framgångsrika företag, men som valt att gå olika vägar. IKEA expanderade ut i världen och genomförde konsekvent sina idéer, som i mångt och mycket skilde sig från LUXUS. Genom envishet och skicklighet finns LUXUS fortfarande kvar och har behållit sin spetskompetens. Det är inte många små företag kvar inom belysningsbranschen.

Det har varit spännande och givande att träffa och samtala med sådana personligheter som Ingvar Kamprad och Uno Christansson. Två entreprenörer och eldsjälar av samma generation, som byggde upp sina företag var och en på sitt sätt.

Boken om LUXUS skildrar både företagets historia i en anrik bygd kring Vittsjö i Skåne och brödraparet Uno och Östen Kristianssons utveckling. De var olika både som personer och yrkesmässigt, men de skapade ett företag med hög kompetens och kvalitet. Östen var konstnären och skulptören och Uno var den skicklige entreprenören. I boken finns beskrivningar av och bilder på alla de välkända lamporna och även möblerna från 1950-talet och framåt och som nu är eftertraktade på auktioner och i handeln. Och jag blir nostalgisk när jag tänker på alla LUXUS-lampor som vi haft i Drängahuset under årens lopp.

2 kommentarer

  1. Alf Pedersen

    Hej,
    Genom lite släktforskning fick jag upp Uno och Östen Kristiansson. Detta ledde till Luxus Vittsjö. Hittade titeln Under Luxus tak av Bo Sigeback och en hint om att den kunde köpas på Drängahuset.
    Finns det några exemplar kvar? I så fall skulle jag vara intresserad av att köpa ett exemplar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *