Meny Stäng

Kommentar till Emmanuel Karlsten

Nu använder jag min blogg för att skriva av mig. Precis som när jag började blogga för femton år sedan.

Som sjuttiplussare har jag hållit mig hemma och följt rekommendationerna och regelbundet tittat på Folkhälsomyndighetens presskonferenser. Ovanpå allt detta en twittrande president i USA, som visat på vägen från demokrati till odemokrati, med attacker mot media.

Efter att under ett helt år ha lyssnat på journalisternas frågor till Folkhälsomyndighet och till politiker, har min respekt och tillit sjunkit – till journalisterna. Jag undrar om de nånsin lyssnade på svaren.

Det är svårt att kritisera medierna med tanke på Trump, men jag saknar faktiskt någon som granskar journalisterna. De talar ofta om den viktiga uppgiften att kritiskt granska och att granska makthavarna. Men gör man det? I mina ögon har det mest handlat om att hitta syndabockar, att sälja lösnummer eller dra till sig tittarna. Och att förenkla till förbannelse. Det känns många gånger som om det var viktigare att slå hål på ”den svenska strategin” än att slå ner viruset.

Så kom Emmanuel Karlsten

och sammanfattade Coronaläget, men även här blir det ibland lite ytligt och summariskt. Jag skrev i kommentaren till vecka 52:

”Hej! Du skriver i nyhetsbrevet att ”Både Vänsterpartiet och Moderaterna har i veckan slagit fast att Sveriges strategi var ett misslyckande.” Jag råkade se inslaget och hörde att Vänsterpartiet kritiserade hur äldreomsorgen skötts, men att hon påpekade att det inte gällde Sveriges strategi i stort – den kommer att bedömas senare. Kommissionen hade ju bara uttalat sig om äldreomsorgen.

Dan därpå sammanfattades det hela i olika medier som att både Moderaterna och Vänsterpartiet menat att Sveriges strategi var ett misslyckande. Antingen lyssnar man inte eller så målar man fan på väggen och så sprids det som  viskleken, som nu i din blogg.

Det är både irriterande och intressant att man pratar om ”den svenska strategin” utan att egentligen definiera den. Alla kan lägga in nästan vad som helst som passar det egna syftet. Det är ju hur lätt som helst att ”slå fast” att strategin är ett misslyckande. Vem kan ”slå fast” att den varit lyckad?”

Bild: Original: https://www.scientificanimations.comDerivative: علاء, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons, Se URL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *