Kritiken är hård mot fula, modernistiska lådor. I stället vill man ha vackra, ”klassiska” hus och slår ihop allt som byggdes före 1930. När man talar om fina och fula hus förenklar man lite väl mycket tycker jag. Arkitekturupproret har liksom kidnappat orden vacker och klassisk!
Modernisterna ville ju inte höra talas om stilar, som för dem var lika med dekoration. Det hänger fortfarande kvar och gör att diskussionen blir förenklad och nästan obegriplig. Nog kan vi lära oss att skilja på klassisk och klassicistisk?!
Stilen på husen
I min video tar vi det från början! Gång på gång i historien har man valt klassicism, dvs. när man gick tillbaka till antiken för hämta inspiration till sina byggnader, till exempel under renässanen på 1500-talet, nyklassicismen på 1700-talet och tjugotalsklassicismen på 1900-talet. Och så hade vi ju alla nystilar på 1800-talet.
När jag ser Arkitekturupprorets bilder på nybyggda, ”vackra klassiska” byggnader händer det att jag ryser! Jag skulle inte vilja vara utan modernismen. Jag gillar blandning och kontraster. Man måste kunna följa tidens gång och se en utveckling! Modernismen kan ju också vara – klassisk! Och en del tycker till och med att den är vacker.
Och nog är det bra om vi kan lite om arkitekturens historia och stilar, för många byggnader finns ju kvar runt omkring oss. Då får vi också ett språk så vi kan kommunicera och inte bara prata om fint och fult och klassiskt. Man kan ju lägga in vad som helst i det.
Jag har fått använda Johannes Söderlunds bild från Hornsgatan i Stockholm. Denna visar många olika stilar på Hornsgatan i Stockholm.
Till sist. Se upp när du tycker något är riktigt fult. Då kommer du förmodligen så småningom att tycka det är fint igen. För du är inte likgiltig! Det likgiltiga är nog dömt att rivas tror jag.
Fina och fula hus – vad är vackert – vad är skönhet?
Frågan om skönhet och vad som gör att något är vackert ställde Augustinus redan på 300-talet:
Är något vackert för att det behagar eller behagar det för att det är vackert?
Det har man funderat på i ett par tusen år och kommit fram till olika svar. Men det tar vi en annan gång.